Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Drömmen blev verklighet för tvååringen Bella – titta in i hennes sagoslott i Njurunda

Det står ett rosa sagoslott med tinnar och torn i Klockarberget i Njurunda. Låter det som en dröm? Drömmen är verklighet för tvååriga Bella Brolin. Hennes mamma och morfar har byggt en lekstuga som inte liknar någonting annat.
– Det bästa av allt är att få se henne så här glad, säger morfar Mats Brolin.

Annons

I villaområdet i Klockarberget står husen tätt. Men bakom ett av husen står ett litet hus som överglänser alla byggnader i området. Det är ett rosa sagoslott med två tinnar och torn. En liten trapp kantad av lådor med smultron i leder upp till slottet. Bella Brolin är två år och hon är lycklig över att äga ett "slott". Hon klättrar vant uppför trappen och går in i slottet och börjar leka. Där bjuder hon på låtsassaft och kakor.

– Det är det här som är belöningen, att få se Bellas glädje. De gånger när hon inte har fått komma hit, när vi har målat eller så, har hon blivit så arg. Hon har verkligen längtat efter att få komma hit och leka, säger Mats.

Bygget är ett riktigt familjeprojekt. Mats och Camilla Brolin är far och dotter. Tillsammans har de funderat, byggt och jobbat på utan ritning och exakt plan. Mormor Karina Brolin har tagit hand om Bella och pappa Marcus Ström har också hjälpt till med bygget. Slottet är byggt på återvunnet material så när som papptaket på tornen och vissa små detaljer. Byggandet satte fart förra sommaren efter en tids spånande. Mats såg ett tv-program om trähus och då stod det klart.

–Nu bygger vi ett slott, sa jag. Det var så det började, säger Mats.

Många kvällar och helger har ägnats åt slottet och med tiden har bygget blivit mer än vad de tänkt från början. En altan, en trapp, blomlådor och postlådor har tillkommit.

–Vi fick tag på tre kabeltrummor i olika storlekar och de fick avgöra formen på slottet.

Läs också: Funkisvillan har blivit modern – titta in hos paret på Sundsvalls solsida: "Allt var brunt"

De har aldrig byggt något liknande och Camilla hade inte turen att växa upp med ett slott på gården.

–Det fanns liksom inte tid då, säger Mats och skrattar.

Mats har jobbat som snickare tidigare och nu finns tiden att bygga. Och han har jobbat med glädje och njuter nu av att se sitt barnbarn leka i slottet. Bella stortrivs och hon vill inte gärna gå därifrån. Det första hon gjorde när slottet invigdes var att springa ut på balkongen och vinka kungavinkning. Slottet är ett budgetprojekt, det är leksaker, skruvar och gångjärn som har kostat.

– Man bör nog vara lite över snittet på att bygga, för att det är en hel del man måste tänka på. Här sluttar det och då måste man tänka på att inte snön ska trycka på, säger Mats.

– Att bygga runt är inte det lättaste heller, fyller Camilla i.

Läs också: Saga köpte renoveringsobjekt själv: "Har slagit bort väggar, snickrat, målat och tapetserat"

Golvet, en spillbit som de fick från en affär, lade de in för några dagar sedan. Septembersolens strålar letar sig in genom plexifönstret. Bella klättrar upp i den lilla viloplatsen. Där har hon utsikt ner mot huset. Detaljerna i slottet är genomtänkta.

– Ska det se ut som ett slott så får man vara noggrann med detaljerna, säger Mats.

Golvytan är ungefär en kvadratmeter och rymmer en liten kokvrå med spis, ugn och kökstillbehör. På de vitmålade väggarna sitter bilder på den svenska kungafamiljen, vackert inramade i färgglada ramar. Kuddarna och leksakerna är färgglada mot de ljusa väggarna och taket. En liten dörr med ett fönster format som en krona, leder ut till en balkong. Bella är glad, hon älskar sitt slott.

Camilla postade en bild på slottet i en Facebookgrupp och inlägget fick över 10 000 ”likes” och massor av positiva kommentarer. De var många som ville ha ritningar och flera som var beredda att flytta in.

– Jag förstod att det skulle bli stort men inte så stort som det blev, säger Camilla.

– Den skönaste kommentaren var kvinnan som ville komma hit och leka och hon är 49 år, skrattar Mats.

Att ha barnasinnet kvar är nyckeln i ett sådant här projekt. En lekstuga behöver inte vara perfekt med raka linjer och perfekta kanter. Familjen är nöjd med projektet, de gillar helheten och att de har hållit linjen hela vägen.

– Ska man göra något liknande behöver man gå utanför boxen och bli ett barn. Vad hade du velat ha själv när du var liten? Säger Mats.

Slottet är färdigt men Camilla och Mats har planer för hur de kan utveckla bygget.

– Vi kanske bygger på en rutschkana från balkongen, men först måste Bella bli lite större. Det är så mycket idéer i de här hjärnorna så det slutar väl med att vi har byggt hela baksidan, säger Camilla.