Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dramaten säger upp personal - urholkning av anslag drabbar både länsteatrar och riksscen

Förhandlingarna mellan Dramaten och Teaterförbundet är avslutade. Sex personer kommer att sägas upp.
– Det är klart att det finns en oro inför framtiden om anslagen fortsatt inte står i paritet med löneökningarna, säger Teaterförbundets förhandlingschef.

Dramaten har tidigare meddelat att personalstyrkan kommer att behöva minskas med 20 heltidstjänster. I höstas inleddes förhandlingarna mellan teatern och Teaterförbundet.

I slutänden blir det sex personer som ska sägas upp. Övriga tjänster sparas in genom att inte tillsätta vakanser och pensionsavgångar.

Sammantaget minskas bemanningen med motsvarande 19 tjänster. Det är framför allt personalgrupperna inom tillverkning, scenteknik och administration som berörs.

I ett pressmeddelande säger teaterchefen Eirik Stubø:"Bidraget från staten skrivs inte upp i samma takt som våra kostnader ökar. Inför 2017 har teatern, trots uppräkningen av anslaget på 0,7 procent, 3 miljoner kronor mindre att röra sig med."

Han fortsätter:"Jag ser det som att teatern nu står inför ett vägskäl: en lösning vore att stänga scener, vilket jag anser är det absolut sämsta alternativet. I stället gör vi besparingar för att frigöra mer pengar till fler teateruppsättningar."

Teaterförbundets förhandlingschef Madeleine Wagemyr är nöjd med att färre personer än ursprungligen beräknat kommer att sägas upp. Men om besparingsåtgärderna räcker på sikt är svårare att sia om.

– Det är jättesvårt att säga. Det är klart att det finns en oro inför framtiden – "kommer det här att räcka?" – om anslagen fortsatt inte står i paritet med löneökningarna på arbetsmarknaden, säger hon till TT.

Samtidigt målar flera i teaterpersonalen upp en bild av en arbetsplats där de anställda mår dåligt.

– Många är sjukskrivna och anställda flyr på grund av utbrändhet, säger en anställd som SVT:s Kulturnyheterna har pratat med.

Enligt Kulturnyheterna bekräftas den bilden av ett drygt tiotal Dramatenanställda med vitt skilda funktioner.

Eirik Stubø medger att oron kring besparingarna kan ligga bakom sjukskrivningarna.

– Jag utesluter inte det, säger han till Kulturnyheterna.Patrick Stanelius/TT Fredrik Sandberg.

Läs mer: Länsteatrarnas ekonomi urholkad sedan länge