Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Donald Trumps hätska samtal med Australiens premiärminister: "Korkat avtal!"

Det som skulle bli ett första trevligt samtal mellan två världsledare slutade med trumpna miner.
Ett gräl om flyktingar blossade nämligen upp mitt under samtalet mellan USA:s president Donald Trump och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull i helgen.

USA:s president Donald Trump har i helgen haft flera telefonsamtal med världsledare. Ett av samtalen slutade inte som tänkt, enligt flera ledande amerikanska tjänstemän som Washington Post varit i kontakt med.

Donald Trumps samtal med Australiens premiärminister Malcolm Turnbull började nämligen med att presidenten skröt om hur han tog hem segern i det amerikanska valet. Men samtalet tog sedan en ny vändning när världsledarna började prata om ett avtal om att USA ska ta emot 1250 flyktingar från Australien.

– Kan ni tänka er? Obamas administration gick med på att ta hem tusentals illegala invandrare från Australien. Varför? Jag kommer att studera detta korkade avtal, skriver Donald Trump på Twitter.

Samtalet med Turnbull skulle egentligen pågå under en timmes tid – men avslutades redan efter 25 minuter.

Enligt Washington Post ska Donald Trump under samtalet har informerat Malcom Turnbull att han redan talat med fyra andra världsledare den dagen – inklusive Rysslands president Vladimir Putin – men att den pågående konversationen var "Det överlägset värsta samtalet".

I en radiointervju ska Malcolm Turnbull ha sagt att telefonsamtalet avslutades "artigt". När han frågades ut om tweeten som Trump skrev i natt, svarade han att även om avtalet inte varit ett som Trump skulle ha gjort, eller som han anser vara en "bra deal", ska presidenten och hans administration ha åtagit sig att hålla det, skriver CNN,

Många av flyktingarna ska komma från Iran, Irak, Sudan and Somalia, vilket är länder som alla finns med på listan med inreseförbud till USA.

Australien är en av USA:s betrodda bundsförvantoch är ett av de engelsktalande länder som ingår i spionsamarbetet "Five Eyes", där ländernas underrättelsetjänster delar information med varandra.

Enligt Washington Post ska Turnbull ha förklarat för Trump att USA inte behöver ta emot de flyktingar som inte klarar USA:s säkerhetskontroll.