Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dom om vindparken i Norberg kommer inom ett halvår

 
Vindparken Målarberget
Visa alla artiklar

Vindkraftsparken i Norberg och Avesta är nu under handläggning av Mark- och miljödomstolen sedan länsstyrelsens beslut överklagats. I början av nästa år kan en dom komma.

Enligt Axel Henckel, som handlägger ärendet, är Mark- och miljödomstolens målsättning att avkunna dom inom sex månader från överklagandena. Det vill säga från den 27 juli i år.

– Det här är ett omfattande mål så det kan ta längre tid men det är målsättningen, säger Axel Henckel.

Det rör sig om tre överklaganden från boende i närområdet samt ett överklagande från VKS Vindkraft, företaget som vill bygga vindparken.Ibland händer det att Mark- och miljödomstolen håller sin förhandling på plats med syn och yttrande från berörda men det kräver att de som överklagat yrkat på sammanträde.

– Som det ser ut nu kommer vi att gå igenom handlingarna här. Men det är möjligt att vi tycker att man ska hålla syn och då träffas man på plats, säger Axel Henckel.

Ett par fastighetsägare skriver i sin överklagan att de vill flytta eller ta bort fem vindkraftverk i östra delen av parken. Tre av dem på grund av riskzonen för iskast går in på deras mark och den väg de använder till och från fastigheten.

Andra boende i Olsbenning har överklagat och hänvisar då till det yttrande som Riksantikvarieämbetet gjorde om att inte tillåta de fem vindkraftverk närmast Lapphyttan. Myndigheten ville också ha kompletteringar på de vindkraftverk som hamnar runt om riksintresset Olsbenning för att utesluta påtaglig skada och överklagandena yrkar på att så sker.

– Vi vill att Riksantikvarieämbetet ska få titta till igen. Sedan tycker vi också att den fågelinventering som har gjorts är dåligt gjord. Det var de som vi tyckte var de tunga delarna, Magdalena Andersson i Olsbenning.

Flera yrkar på att fågelinventeringen görs om helt och hållet. Dessutom vill de att bullervillkoren skärps då bullermodellerna inte anses stämma överens med storleken på vindkraftverken.

– Man gör en mätning men man bryr sig inte om hur det kan bli inomhus. Vi vill att man tar mer hänsyn till det, säger Magdalena Andersson.

– Vi är intresserade av att höra hur det fortsatt ska gå. Jag tror att på Mark- och miljödomstolen finns en större kompetens så det känns som att vi har en bättre chans den här gången mot vad vi hade med länsstyrelsen.

Dessutom har även VKS Vindkraft överklagat beslutet. De yrkar på att de ska få tillstånd för alla 36 vindkraftverk de sökt tillstånd för. Motiveringen enligt företaget är att det inte finns risk för påtaglig skada och att intresset för förnyelsebar energiproduktion är större eller likställt med riksintresset för kulturmiljövård.

Seth Jansson 023-936 36 [email protected]