Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dokument kopplar datahallar i Horndal till IT-jätte

 
Googles etablering i Horndal
Visa alla artiklar

Allt mer pekar mot att det är en utländsk internetjätte som vill bygga datahallar i Horndal i Avesta, det rapporterar P4 Dalarna.

Vi kunde i oktober berätta att en stor industrietablering var på gång i Horndal. Det efter att kommunen köpt in mark strax norr om Horndal till en storlek av 200 fotbollsplaner för 15,5 miljoner kronor. Enligt källor till DT är det Google som ska bygga en serverhall på platsen.

Läs också: Revansch för bruksorten när serverhallarna kommer till Horndal och kan ge 300 nya jobb : "Kan ge ännu mer jobb", menar kommunalrådet

Kommunen uppskattar att etableringen kommer ge 300 nya jobb, och ännu fler jobb under själva byggtiden.

– Det kommer att gynna även det lokala näringslivet och stärka såväl orten som regionen Dalarna. Sen är det klart att vi hoppas och tror att det lockar till sig fler etableringar av företag som vill vara nära. Det är bilden man har av Luleå (där Facebook har serverhallar). Vi hoppas att det blir liknande för oss, har Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S) tidigare sagt om etableringen.

Läs också: Näringsministern hyllar Avesta för att ha rott hem datahallsaffären till Sverige "De har gjort ett jättejobb"

Nu rapporterar P4 Dalarna om att det finns kopplingar mellan etableringen i Horndal och en advokatbyrå i Dublin på Irland som har stora internationella kunder, som Google och Microsoft. Enligt P4 Dalarna så ägs det svenska företaget som står på köpekontraktet av ett irländskt företag som i sin tur ägs av advokatbyrån i Dublin.

Se vad Horndalsborna tycker om etableringen i tv-inslaget:

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android