Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dödade man i Fagersta – slipper nu livstidsstraff för mord på flickvännen

33-årige Martin Jonsson, som tidigare dömts för att ha dödat en man i Fagersta år 2004, får sitt straff för mord på sin tidigare flickvän i Bromma i juni i år reducerat av Svea hovrätt.

Annons

I stället för det livstidsstraff som tingsrätten dömde honom till anser hovrätten att straffet ska vara 18 år.

Svea hovrätt skriver att mannens dåd inte är "ett sådant undantagsfall där påföljden ska bestämmas till livstids fängelse".

Hovrätten finner att han överföll "en klart fysiskt underlägsen närstående kvinna i hennes hem". Rätten fann att kvinnan, snabbt blev medvetslös en kort tid efter det synnerligen brutala angreppet som slutade med hennes död.

Det var inte första dödsfallet Martin Jonsson orsakat. Natten till lördagen den 11 september 2004 var en 30-årig man på hemväg från en fest i Fagersta tillsammans med några vänner.På Ringvägen, i höjd med Fagerstahallen, blir sällskapet oprovocerat överfallna.

30-åringen slås till marken av den då 21-årige Martin Jonsson. Martin Jonsson överöser 30-åringen med en störtskur av sparkar och slag. En ditlarmad polispatrull hittar den liggande 30-åringenefter några minuter. Han har då utomordentligt svåra huvudskador och förs till Akademiska sjukhuset i Uppsala för specialistvård.

Samma helg togs Martin Jonsson med till förhör för den brutala misshandeln, han anhölls och häktades av Västmanlands tingsrätt. Tingsrätten dömde honom för mordförsök till tio års fängelse. Hovrätten sänkte straffet till åtta års fängelse.

Två månader efter det att hovrättens dom vunnit laga kraft avled 30-åringen av sina svåra skador utan att ha återfått normala funktioner. Eftersom domen för mordförsök vunnit laga kraft kunde inte Martin Jonsson åtalas för mord.

Högsta domstolen har tidigare – trots en politisk vilja att skärpa straffet för mord där fler fall av mord ska ge livstidsstraff – i prejudicerande domar slagit fast att normalstraffet för mord, alltså uppsåtligt dödande som inte är dråp, ska vara 14 års fängelse.

Därifrån ska rätten väga förmildrande och försvårande omständigheterför att komma fram till ett straff i intervallet 10 till 18 år. Livstidsstraffet ska förebehållas vissa undantagsfall, enligt nu gällande lag och prejudikat.

Några förmildrande omständigheter att tala om fann varken tingsrätten eller hovrätten i det nu aktuella mordet – utan endast försvårande.

Martin Jonsson var villkorligt frigiven vid tiden för dådet och stod under prövotid. Hovrätten beslutar att förverka 10 månader och 20 dagar av den tidigare villkorligt medgivna friheten, straffet blir i praktiken nära 19 års fängelse.

Domen kan överklagas genom att begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen. Högsta domstolen meddelar prövningstillstånd endast i undantagsfall – några få procent av alla fall som når dit tas upp till prövning.