Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är viktigt att ungdomar från Ludvika på plats får ta del av vad nazisterna gjorde, istället för att bara läsa om det"

 
Dalaungdomar i Förintelsens spår
Visa alla artiklar

Under den senaste veckan har jag tillsammans med min klass gjort en resa till Polen. Studieresan gick i Förintelsens fotspår – från ghettot till koncentrationslägret Auschwitz. Vi fick se många saker som berörde oss på olika vis. Det som berörde mig mest var den flera meter långa boken med namn på offer i.

Bland raderna upptäckte jag mitt familjenamn, vilket jag inte trodde var möjligt då det inte är judiskt. Men en familj bestående av tre personer med mitt familjenamn miste livet under nazisternas våld. Det kunde ha varit min egen familj.

Tack vare ABB industrigymnasium och SKMA har jag fått större inblick i det som hände under andra världskriget. Jag tycker att skolans och SKMA:s engagemang rörande frågor om antisemitism är viktigt eftersom det tyvärr är aktuellt i Ludvika idag.

Det är extra viktigt att ungdomar från Ludvika på plats får ta del av vad nazisterna gjorde under Förintelsen, istället för att bara läsa om det.

Genom att uppleva kan man lättare förstå händelserna och agera emot dessa tankar.

Sebastian Mercado

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel