Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är inte acceptabelt"

– Det här är en fråga om tillgänglighet, att alla ska ha möjlighet att gå till affären och köpa livsmedel.

Annons

Det säger Maritha Sedvallson som är ordförande i Astma- och allergiförbundet, som vill skapa bättre levnadsvillkor för människor med astma och allergiska sjukdomar.

– Vi har ett antal medlemmar som tycker det är mycket problematiskt att nötter ligger öppet i butikerna. Det är inte acceptabelt, och egentligen helt onödigt. Det finns ju ett brett utbud av förpackade nötter, säger Maritha Sedvallson.

Det är inte jättemånga som reagerar på luftburna allergener, men Sedvallson konstaterar att nötterna ofta ligger intill lösgodiset. Det är lätt hänt att skoporna vandrar emellan, och då ökar risken för nötallergiker.

– Det är ju särskilt farligt för barn. Vi har diskuterat det här med många butiker. Ofta tar handlarna egna beslut, som i min hemort Edsbyn, där har butiksägaren slutat med öppet exponerade nötter. På andra håll är det svårare, säger Maritha Sedvallson som välkomnar Hemköp-kedjan och alla andra till en diskussion.