Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Den viktigaste lärdomen från Förintelsen är att samhörighet och förståelse är avgörande för ett friskt samhälle"

 
Dalaungdomar i Förintelsens spår
Visa alla artiklar

När vi följde med SKMA genom centrum i vackra Kraków såg vi en blomstrande stad. Resan började på det stora torget Rynek Główny och därifrån bar det av mot de mer traditionellt judiska kvarteren.

Vi behövde inte gå särskilt långt innan omgivningen skiftade avsevärt, den livliga stämningen ersattes av en stillsam tysthet. Än idag finns det ett judiskt kvarter, utanför samhället och isolerat från omgivningen. Ett separat område med kullerstensgator och synagogor, precis som det alltid varit. Precis som det var på 1300-talet och precis som det var på 1930-talet.

Den viktigaste lärdomen att dra från Förintelsen är att samhörighet och förståelse är av avgörande betydelse för ett friskt samhälle. Själva nyckeln i antagoniseringen ligger i rädslan för det okända.

Nazisterna dränkte sina händer i blod, men det finns också droppar av blod på händerna hos alla dem som bidragit till judarnas utanförskap genom tiden. Genom att frysa ut och särbehandla den judiska befolkningen bidrog man till den ”vi och dem"-mentalitet som skapade förutsättningarna för Förintelsen.

Efter att nazismen slog igenom i Tyskland tog det bara åtta år innan Krakóws judar befann sig i ett ghetto med en gaskammare som enda framtid.

Åtta år av hatisk propaganda, brott mot mänskligheten och indoktrinering. Men ändå bara åtta år.

Det är inget sammanträffande att det gick så fort. Så se människorna i er omgivning som det de är; individer med samma rätt till sin tillvaro som er själva. Bär med er att varje individ i samhället har ett ansvar att acceptera sina medmänniskor och bemöta det främmande med ett öppet sinne.

Låt inte historien upprepas.

Hälsningar,

Axel Hägerlund

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel