Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den stora stadsfesten ska ge något för alla smaker – "Har bara mött positiv energi"

 
Avesta stad firar 100 år
Visa alla artiklar

På lördag är det dags. Avestas 100-årsjubileum ska kulminera med Den stora stadsfesten.
– Jag har bara mött positiv energi från alla instanser, säger Johannes Kotschy på Avesta kommun.

Avestaborna har en helg fylld av festligheter, händelser, ceremonier och evenemang att se fram emot. Allt presenterat av helgens konferencier Ann Björklund.

– Det går inte att plocka ut något specifikt som jag ser mer fram emot än något annat, utan det är blandningen av allt. Det är också extra roligt att vi fått med alla kommundelar i festligheterna och aktörer från alla skikt, föreningar, företagare, kommun och medborgare. Det blir en nice soppa som ska bli rolig att smaka av, säger Johannes Kotschy.

Förfesten börjar redan på fredagen.

– Vi kommer ha mycket fokus på författare. På fredagen är det unga skribenter på biblioteket och så är det happy hour på Avesta Art och i Visentparken. Jag hoppas vi från kommunen ska kunna bjuda på en överraskning till, säger Kotschy, som i skrivande stund jobbade på att göra den stora festen ännu större.

– På avesta.se har vi lagt ut programmet och det kommer att uppdateras fram till festen börjar.

På lördagen är det så dags. Författartemat fortsätter på biblioteket under förmiddagen.

– Vi har många författare från Avesta, så det blir en författardag dit flera kommer för att prata om sina böcker och signera dem.

Ungefär samtidigt öppnar butikerna på Gågatan och i Gallerian. Den delen berättade vi om i förra numret av 100% Avesta. Det nya presentkortet ska sjösättas och utlottning av presentkort kommer ske. Likaså anordnar Centrumföreningen ponnyridning, hoppborg och godisregn för barnen.

Mellan klockan 11 och 15 är det Blåljusdagen, och under hela dagen anordnar Dalaportens OL en labyrintorientering i Stadshusparken.

– Skördefest i Södra Dalarna sker först helgen efter, den 6–8 september, men flera av aktörerna därifrån kommer under Den stora stadsfesten att erbjuda smakprov, så det blir en liten matmarknad, säger Johannes Kotschy.

På tal om mat: Kommunen bjuder på 2000 luncher, och det är inte vilken lunch som helst.

– Kostenheten kommer sättas på prov när de ska laga maten tillsammans med Fredrik Andersson, som är coach för kocklandslaget. Vi serverar lunchen mellan 12.00–14.30. Men det kan ta slut tidigare, det är först till kvarn som gäller, säger Kotschy.

I samband med lunchen kommer det också att vara stipendieutdelning och uppträdande av musikgruppen Jazz.

I nästa vecka kommer menyn att serveras till alla äldreboenden och grundskolor i kommunen.

Folkare fotoklubb kommer ha en utställning i stan och det blir en större motorhappening också där Masarna, Avesta RC (som tävlar med radiostyrda bilar) och eventuellt någon mer aktör kommer vara drivande i.

Avesta Folkdansgille och Avesta Spelmansgille kommer vara med i ett fantåg och under eftermiddagen blir det högtidstal och plattläggning där Viveca Ax:son Johnson, ordförande i Ax:son Johnson-stiftelsen, kommer närvara när Axel Ax:son Johnson-plattan kommer läggas.

– Det känns väldigt bra eftersom Axel bjöd till fest när Avesta fick stadsrättigheterna 1919, säger Johannes Kotschy.

Avesta-Grytnäs pastorat har därefter ett evenemang som kallas århundradets brudpar. Åtta par ansökte om att få gifta sig på scenen i samband med festen – ett par lottades fram som vinnare och kommer få hjälp med styling och andra små göromål som behövs under en av de viktigaste dagarna i sina liv.

– Efter vigseln kommer Prinsessan Sandra att uppträda så det blir något riktigt roligt för barnen, innan musiken tar vid, säger Johannes Kotschy.

Vilma Flood, Christoffer Olsson (sångare i bandet G2) och David Johansson, som jobbar mycket med musikaler, är tre Avestabördiga artister som kommer värma upp publiken innan Miss Li avslutar festligheterna med sitt uppträdande på Torget.

Hur tar man sig då smidigast till och från stan?

– Det går ett tåg från Horndal som dras av ett ånglok, vänder i Krylbo och anländer till Avesta klockan 13.52. Sedan går det tillbaka klockan 16.05. Men vill man vara kvar och se alla musiker går det bussar från busstationen i Avesta klockan 21.00 till alla kommunens större samhällen, säger Johannes Kotschy.

Skulle du känna efter två dagar att du inte fått nog så finns det också möjlighet till "efterfest" på söndag.

– Dels kommer vi anordna ett fikarally med en kaktävling där de bästa kakorna ska utses på olika sätt. Det genomförs i samarbete med hembygdsföreningarna i Horndal, Folkärna och Grytnäs, säger Johannes Kotschy.

I Folkärna blir det extra festligt då kyrkan återöppnas efter ett och ett halvt års renovering och återinvigningen ska firas.

– Utöver allt detta kommer det finnas ett föreningstorg där flera av kommunens föreningar berättar om sina verksamheter och så är det massor av butiker som gör något extra av den här helgen, säger Johannes Kotschy.

Då återstår bara att hoppas på bra väder...

– Det är redan fixat. Jag har beställt solsken och lagom varmt, säger Kotschy.

Enkät: Vad ser du mest fram emot med Den stora Stadsfesten?