Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den brinnande lastbilen kan fortfarande explodera

Den brinnande lastbilen på riksväg 70 mellan Älvdalen och Mora har ännu inte släckts. Under natten har två brandmän varit på plats och bevakat lastbilen. Förhoppningen är att kunna skjuta flaskorna under dagen.

Annons

Se vår sändning från gårdagen i TV-klippet nedan:

– Om lastbilen har brunnit ner och vi kan se flaskorna kan vi nog skjuta på dem. Det gäller bara att se vilka som är vilka, säger räddningschef Johan Szymanski som på morgonen befann sig på platsen.

LÄS MER (PLUS) Brinnande lastbilen – det här har hänt och det här kommer hända

Johan Szymanski berättar att man vill urskilja acetylen-flaskorna från de andra eftersom det är just dem flaskorna man behöver lätta på trycket på.

I lasten finns tuber med acetylen, oxygen, gasol och mison.

Fortfarande gäller 300-meters regeln äver för räddningstjänsten. Om man inte kan se flaskorna på det avståndet går det inte att göra något förrän 15:30, då man bedömer att det har gått 24 timmar och gasen försvunnit från flaskorna, berättar Szymanski.

– Vi räknar med att värmen gått ner efter 24 timmar men i och med att det har brunnit i natt kan vi inte vara säkra på att det är lugnt vid 15:30 heller.

På eftermiddagen kommer skyttar till platsen för att bedöma om det går att skjuta flaskorna.

– Om det går kommer det vara en som skjuter men det är flera skyttar med för att diskutera situationen, säger Johan Szymanski.

LÄS MER (PLUS) Vittnet på plats: Jag ropade "nu kommer du ut ur lastbilen, annars får jag komma och hämta dig"

LÄS MER: Alternativa vägar förbi olyckplatsen

Vid halv ett-tiden meddelade Johan Szymanski att det finns risk för att vägen kommer att hållas avspärrad fram till lördag morgon.