Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debutant: Anna Arvidsson tog makten över orden

Hon trodde att hon hade presterat bort all barndomens fantasi. Men när ordet "ordbrodös" dök upp i Anna Arvidssons huvud började kreativiteten flöda.
Snart debuterar hon med en berättelse där orden bokstavligt talat skänker makt.

När Anna Arvidsson var barn var läsning och skrivande förknippat med njutning. Hon skrev egna berättelser och sagor, hade många brevvänner, förde dagbok och älskade när klassen fick skriva uppsats i skolan. Sedan kom gymnasiet och universitetet _ och plötsligt var skrivandet mest förknippat med prestationskrav.

- Jag hittade ingen glädje och tänkte att nej, jag har ingen fantasi. Jag trodde att det var något jag bara hade när jag var barn. "Vissa kan behålla den i vuxen ålder, men jag har nog tappat den."

En lång föräldraledighet skulle förändra hennes inställning. När Anna Arvidsson och hennes man efter år av ofrivillig barnlöshet fick tvillingar bestämde hon sig för att lämna duktighetsfållan och stanna hemma länge med barnen. Via skrivarkurser försökte hon hitta tillbaka till den lust som hade präglat hennes förhållande till skrivandet i barndomen.

- En vecka hade vi fått i uppgift att skriva om tre ungdomar i ett rum. Jag ville ha en ung tjej som bloggade som huvudperson och tänkte att hennes blogg skulle heta något poetiskt, liksom ett alias för en skribent - och så kom jag på ordet "ordbrodös". Men efter att jag hade skrivit novellen tänkte jag "det här ordet var för bra, jag borde använda det till något annat", berättar hon.

Det var embryot till romanen "Ordbrodösen", en historia om en släkt där döttrarna i rakt nedstigande led ärver en märklig gåva. Från 18 års ålder kan de styra sin omgivning med hjälp av det skrivna ordet. Oavsett om verktyget är en papperslapp, eller ett sms, eller en chatt på sociala medier så kan ordbrodöserna ta makten över mottagarens vilja.

Men när huvudpersonen Alba på sin 18-årsdag genomgår den ritual som ska bekräfta det magiska arvet händer ingenting. Hon skickas brådstörtat i väg från den lilla bruksort i Värmland där hon har vuxit upp och måste skapa sig en ny tillvaro i Stockholm – utan att ana att onda krafter är ute efter henne.

Det mesta av berättelsen skrev Anna Arvidsson när tvillingarna var i ettårsåldern.

– Våra barn sov samtidigt, synkat, tack och lov, och de sov tre gånger om dagen. I fyra månader skrev jag varje dag när de sov, utom ett litet uppehåll precis runt julafton och efter det satt jag med ett råmanus på 125 000 ord.

Sedan följde ett långt och mödosamt redigeringsarbete och ett par refuseringar. Den sista skjutsen på väg mot publicering kom när hon via Facebook fick kontakt med två författare – Anna Ahlund och Anna Jakobsson Lund – och Anna-trion började läsa varandras manus.

–Jag hade haft testläsare, men inte på den nivån förut.

Samarbetet fick till följd att den ena Anna (Jakobsson Lund) bestämde sig för att ge ut sina böcker på ett eget förlag och den andra Anna (Ahlund) blev antagen till Rabén & Sjögren tre, fyra månader innan Anna Arvidsson fick glädjebeskedet att också hennes bok blivit antagen.

Några dagar före jul fick hon för första gången hålla i ett av de första tryckta exemplaren av "Ordbrodösen". Stoltheten går inte att ta miste på, men samtidigt har hon båda fötterna stadigt placerade på jorden.

– Man tänker att när jag ger ut en bok så kommer det bara att handla om den, men i verkligheten så har man ganska mycket på det vanliga jobbet, jag har två barn och i princip samma kväll som manuset var färdigt sade min man "du köksgolvet sviktar". Samma dag som boken skickades på tryck sågade de upp golvet i vardagsrummet och köket, konstaterar hon med en grimas.

Fakta: Anna Arvidsson

Ålder: 38 år.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Kommunikatör på Södertörns högskola.

Familj: Maken Andreas och tvillingarna Alva och Elliot, fyra år gamla.

Gör: förutom att jobba och skriva: "Läser – just i år har mitt liv bestått av de tre delarna."Böcker som gjort extra stort intryck: "Ett av mina starkaste läsminnen från när jag var barn var Maria Gripes 'Skuggserie'. När jag hade läst tredje eller fjärde boken kunde jag inte lägga bort den och börja läsa något annat utan jag gick tillbaka till första och tog fram ett block och började skriva av citat. Det var första gången mitt skrivande och mitt läsande kopplades samman."

Aktuell med: Debutboken "Ordbrodösen" som ges ut i januari.