Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Villabygge skulle försämra kulturmiljön längs å-rummet för faluborna

Den fina miljön i å-rummet gläder många, och är en viktig del av Världsarvet Falun. Kvarnparken är en omtyckt och flitigt använd park. Nu föreslås att ytterligare två villor ska byggas på ön som ligger mellan parken och Gamla Herrgården (Bolagshyttan 1). Tyvärr fick förslaget stöd i måndags av det nuvarande politiska styret i Falun och av SD, så projekteringen är i full gång. Vi reserverade oss mot beslutet. Den lilla ön är redan idag hårt exploaterad. Där villorna ska byggas har det aldrig tidigare funnits bostäder. De kommer att hindra sikten mellan Östanfors, Gamla Herrgården och de gamla husen i Born. Både kulturmiljön och den yttre miljön kommer att försämras i denna oas för faluborna.

Kultur- och fritidsnämnden och Länsstyrelsen är skarpt kritiska mot förslaget. Det går ännu att stoppa, ärendet kommer att passera miljö- och samhällsbyggnadsnämnden en gång till och sedan kommunfullmäktige. Ta en promenad efter ån och tänk dig ytterligare två villor på den lilla ön! Är det verkligen bästa sättet att utnyttja marken? Diskutera med de partier som stödde förslaget, vi hoppas att man tänker till och ändrar sig.

Lars Jerdén (S)

Richard Holmqvist (MP)

Erik Edquist (V)

Ledamöter i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel