Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Viljan att utveckla och investera i hyresbostäder måste öka – inte tvärtom

Replik: Hyran för en lägenhet justeras i regel på två sätt, antingen genom att bostadens bruksvärde höjs genom en renovering eller förbättring, eller genom den årliga justeringen. Det har partsorganisationerna Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen (HGF) varit överens om i decennier. Ändå väljer Hyresgästföreningen i DT den 6 september att medvetet blanda korten. Det är olyckligt.

Privat och kommunalt ägda bostadsbolag är överens om att den årliga justeringen av hyresstrukturen bör ske ansvarsfullt och i samklang med den samhällsekonomiska utvecklingen. Detta är viktigt för att möta ökade kostnader av olika slag, men också för att säkerställa att näringen som erbjuder hyresbostäder fortsättningsvis ska vilja investera i hyresbostadsbeståndet. Vidare är det viktigt att kvalitén i det hyrda bostadsbeståndet bibehålls samt att viljan att bygga nya hyresrätter ökar. Sverige behöver fler bostäder. Alternativet är att hyresrätten halkar efter övriga boendeformer genom att hyresvärdarna inte kan möta hyresgästernas krav på dagens och morgondagens boende.

HGF menar i artikeln att hyresvärdar har ansvar för att möta bostadsbrist, trångboddhet och underhållsbehov. Vi håller med om det och våra medlemmar är beredda att ta det ansvaret. Men då får HGF förklara hur det ska gå till om hyresutvecklingen inte ska spegla den samhällsekonomiska utvecklingen? I så fall skickas en signal till branschen om att inte bygga nya bostäder eller investera i det befintliga beståndet, eftersom dessa satsningar absolut inte får vara lönsamma utifrån sunda företagsekonomiska grunder.

HGF avslutar sin artikel med att vädja till våra medlemmar om återhållsamhet. HGF, som har veto i alla förhandlingar inom ramen för det kollektiva förhandlingssystem vi har i Sverige, behöver inte vädja. HGF behöver däremot ta ansvar för att säkra boendeformens framtid. Då behöver hyran med jämna mellanrum justeras på ett ansvarsfullt sätt i takt med samhället i övrigt.

Peter Sörman

Näringspolitisk chef Fastighetsägarna MittNord

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel