Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill vara en förening som står på skogsägarens sida

Annons

Helt avgörande för den svenska landsbygden är att det finns jobb som uthålligt ger god ekonomi. Men det finns ingen anledning att tro att dagens skogsnäring kommer att skapa nya jobb eller betala skogsägare mer för deras virke. Tvärtom, en stenhård internationell konkurrens tvingar industrin till fortsatt rationalisering och prispress. De nya jobben kan istället skapas genom att utveckla nya verksamheter, ett mångbruk av den svenska skogen. Därför bildar vi idag Föreningen Skogens Mångbruk. Föreningen ska inspirera och ta fram goda exempel och kunskap till stöd för landets skogsföretagare. Arbetet sker i tematiska arbetsgrupper. De första fyra grupperna arbetar med småskalig träförädling, skogsturism, skogens mathantverk och nya skogsbruksmetoder.

Sverige är ett skogrikt land och våra skogar en viktig resurs. Nyttjandet av den resursen har länge haft ett ensidigt fokus på att hugga ned träden och göra pappersprodukter och sågade varor av dem. Att sälja träd som råvara till skogsindustrin är också det vanligaste sättet för skogsägare att få inkomster från sin skog. Efterfrågan är stor och växande – de senaste 60 åren har världens behov av papper och sågade trävaror mer än fördubblats. Så något problem att få avsättning för sina träd har inte skogsägarna. Däremot finns problem med lönsamheten. Under de senaste 60 åren har betalningarna till Sveriges skogsägare halverats i reala termer. Minskningen av den sysselsättning som skogsbruket ger är än mer radikal. För 60 år sedan hade en miljon svenskar sin utkomst från avverkningarna. Nu finns bara cirka 45 000 jobb kvar och väldigt få av dem i glesbygd.

Sverige ska naturligtvis fortsätta vara en ledande skogsindustrination. Men genom att skapa ett bredare mångbruk av skogarna kan de sammanlagda inkomsterna öka. Nya metoder kan ge ekologiska och ekonomiska fördelar. Vi ser redan hur duktiga företagare tjänar mer pengar på småskalig träförädling, nytt sorts skogsbruk, guidningar, hantverk, jakt, turism och mat. Många arbetar redan med att utveckla skogens alla värden till förmån för den biologiska mångfalden, den egna inkomsten och glädjen i att äga och sköta en skog. Men dessa duktiga företag behöver ett nätverk för kunskapsutbyte och utveckling.

Vår nya förening kommer inte att köpa och sälja virke. Det finns så många andra som har det som sin huvudsyssla. Däremot ska vi bygga kunskap och ge råd kring hur man kan tänka för att bli en bättre aktör som skogsföretagare. Vi vill vara en förening som står på skogsägarens sida där vi inte ställer viktiga näringar mot varandra. Ett större fokus på ett hållbart skogsbruk öppnar många nya möjligheter för den enskilde skogsägaren, där ny kunskap, inspiration och nätverk kommer att vara avgörande för fortsatt utveckling.

Ola Engelmark

Föreningens ordförande, skogsbrukare

Brita Asplund

Skogsbrukare och rådgivare

Erik Hjärtfors

Skogsbrukare och träförädlare

Eva-Lotta Hultén,

Skribent och utbildare

Håkan Strotz

Skogsbrukare och turistföretagare

Jessica Sannö

Turistföretagare och inspiratör

Josefin Heed

Landsbygdsutvecklare

Leif Öster

Skogsbrukare och turistföretagare

Magnus Olsson

Skogsbrukare och konsult

Marcus Eldh

Skogs- och naturguide

Ulf Helldahl

Skogsbrukare och tidigare informationschef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel