Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi stöttar Falun i kampen för ett nytt Dalregemente

Annons

Försvarsberedningens besked i tisdags gör att Falun och Dalarna kan vädra morgonluft. Även om finansieringen ännu inte är på plats råder det en bred enighet om att Sveriges krigsorganisation utökas från 60 000 till 90 000 personer och antalet värnpliktiga från 3000 till 8000 per år. Det innebär att två arméregementen behöver återupprättas. Falun kämpar nu mot Härnösand, Sollefteå och Östersund om de två regementena som får återuppta verksamheten efter den stora nedläggningsvågen på 1990- och 2000-talet.

Region Dalarna ställer sig helhjärtat bakom Faluns kandidatur. I Falun finns alla förutsättningar för att snabbt få på plats en högklassig utbildning av nya rekryter. Militärstrategiskt är placeringen i norra Svealand viktig för att säkra försörjningsleden till Oslo. Vi har närheten till Sveriges näst största och ett av de mest brukade övningsområdena, det i Älvdalen, där samtliga arméns truppslag har rätt att öva. Skjutfältet används av många olika svenska förband och även vid internationella övningar.

Även logistiskt är förutsättningarna goda. Falu skjutfält har redan miljötillstånd och det finns utrymmen för logement, garage och utbildningslokaler. Vid behov är kommunen, enligt uppgift, redo att upplåta ytterligare mark.

Det är viktigt att alla krafter strävar åt samma håll fram mot riksdagsbeslutet nästa år. Såväl Falun som hela regionen gynnas av att Dalregementet återupprättas. Inflyttningen ökar av personer som kanske väljer att stanna i Dalarna efter avslutad tjänstgöring. Det stärker näringslivet och gör Falun och Dalarna mer attraktivt.

Vi inom Dalasamverkan vill gärna dra vårt strå till stacken för att allt runt omkring ett eventuellt nytt regemente ska fungera. Officerare och rekryter är ju beroende av en fungerande sjukvård, goda kommunikationer men även kulturella upplevelser. Vi ställer oss därför bakom Falun i kampen för ett nytt Dalregemente.

Ulf Berg (M) Sofia Jarl (C) Christer Carlsson (M) Birgitta Sacredeus (KD) Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP) Bo Brännström (L) Kerstin Lundh (MP) Dalasamverkan, Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel