Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi som bygger landet kräver en pension värd namnet!

Annons

Fackföreningen Byggnads ökar i medlemsantal. Det är oerhört glädjande och framförallt viktigt för att bibehålla maktbalansen på arbetsmarknaden. Idag ser vi hur människor utnyttjas i form av dåliga arbetsmiljöer och löner som ligger långt under vad kollektivavtalen borde reglera. Därför måste facket vara starkt för att motverka den nyliberala- och osunda konkurrensen. Fackets enda tillgång är att vi är många som vill samma sak. Det är bara därför arbetsgivarna och politikerna lyssnar på oss.

Våra förtroendevalda och våra skyddsombud gör viktiga insatser varje dag - de är Byggnads i vardagen. Som ett stöd till dessa vardagens hjältar är även jag och Byggnads GävleDalas ombudsmän allt mer synliga, bland annat genom arbetsplatsbesök. Under flera år har detta varit en prioriterad arbetsuppgift. Det kan vara en av orsakerna till att Byggnads ökar i medlemsantal.

Något som jag har hört mycket det senaste året är oron över pensionerna. Eller, det är närmast en underdrift att kalla det för oro. Att det mullrar i leden är en bättre beskrivning. Många av Byggnads medlemmar har börjat arbeta i unga år. Dåligt väder, tunga lyft, farliga arbetsmoment, skador och förslitningar har tärt på deras kroppar. Att sedan höra att politikerna beslutat om att höja pensionsåldern och då struntar i vår arbetsmiljö blir som ett hårt slag i ansiktet.

Byggnads medlemmar, som bokstavligen har offrat sin hälsa för att bygga vårt samhälle, tackas genom en usel pension.

Pensionerna är just det som jag framför allt lyfter när jag talar med politiker och det är det som medlemmarna vill lyfta fram i kommande avtalsrörelse. Som sagt, det mullrar i leden och vi kommer att driva frågan på ett eller annat sätt. Det är inget hot men det är ett löfte!

Kim Söderström, Ordförande Byggnads GävleDala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel