Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi kan aldrig acceptera höghus på sex våningar på Åkerö

Annons

Så har då Leksands kommun presenterat ett nytt detaljplaneförslag för den tänkta byggnationen vid Åkerö brofäste. Efter den massiva kritik som riktats mot det ursprungliga förslaget gör kommunledningen vissa justeringar – något annat vore ju helt otänkbart. Husen föreslås nu bli högst sex våningar höga, målas i olika nyanser av rött och ha sadeltak. Förbättringar – javisst – men enligt vår mening alldeles otillräckliga. Höjden på husen är den springande punkten. Åkerö byalag har i sitt yttrande till detaljplanen satt en gräns vid tre våningar. Sexvåningshus strider helt mot det beslut som Åkerö byalag enhälligt tog vid sin extra bystämma, 10 februari 2019, och är således något som vi aldrig kan acceptera.

I centrala Leksand finns i dag nybyggda trevåningshus, som på ett trevligt sätt passar in i omgivande bebyggelse. Det finns också snart inflyttningsklara femvåningshus nere vid stationsområdet. Om man använder sin fantasi och flyttar dessa femvåningshus till Åkerö brofäste, samt lägger till ytterligare en våning, så är vi övertygade om att alla människor som protesterade mot åttavåningshusen inte heller kan acceptera hus som är sex våningar höga.

Måste vi då inte ha höghus vid Åkerö brofäste – av ekonomiska skäl? Ja, samhällsutskottets ordförande Sebastian Larsson framhåller (FaluKuriren 25 maj) att inkomsten för marken nu blir 800 000 kronor lägre, på grund av det minskade antalet våningar. Kommunen har, enligt Sebastian Larsson, investerat så mycket i marken att det till och med kan bli en förlust om man får för lite betalt.

Men – om kommunen köper och investerar i mark till sådana belopp att det krävs höghus för att finanserna ska gå ihop så har kommunen gjort en riktigt dålig affär. Det är tråkigt, framför allt för leksandsborna. Vi anser inte att man kan se på bostadsbyggande ur ett så snävt ekonomiskt perspektiv. Miljön vid Åkerö brofäste tillhör vårt offentliga rum – det är en angelägenhet för alla kommuninvånare och alla som besöker Leksand.

Det yttrande som Åkerö byalag lämnat in under den så kallade samrådstiden gäller även i allt väsentligt det justerade förslag som kommunledningen nu presenterar.

Det är försommar i Leksand, syrenerna blommar, skolavslutningar, midsommarfirande och hägrande semestrar står för dörren och det är knappast tid för några intensiva debatter om höghus på Åkerö. Detta kan lätt, av ansvariga politiker, tas som intäkt för att leksandsborna är tämligen nöjda med det justerade förslaget. Så är inte fallet. Låt oss därför vara tydliga. Vi vill inte ha byggnader upp till sex våningar som det nya detaljplaneförslaget ger möjlighet till – inte till något pris!

Åkerö byalag vill också passa på att instämma i det yrkande som tolv representanter för olika leksandsbyar tidigare framfört: förläng granskningstiden till 31 augusti.

Åkerö byalag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel