Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vårt huvudbudskap i Falu Pride är att kärleken behöver släppas fri

I dagarna firar vi i Falun Pride-vecka. Att delta i Pride innebär att ställa sig bakom budskapet att alla människor ska kunna vara stolta över sin sexuella identitet, att mångfalden i sexuella läggningar ska betraktas som något positivt och att sexuell läggning och könsidentitet ska erkännas som en essentiell del av en personlighet och inte något som kan ändras med viljekraft. Kort uttryckt handlar det om att vilja befria kärleken från inskränkta normer och regleringar.

Denna är just nu dagsaktuell i relation till Falu kommuns värdegrund och kommunens samverkan med aktörer som ej delar denna, för oss väldigt viktiga, grundinställning till människors frihet och identitet. Normerna kring kön och sexuell läggning har förändrats över tid. För oss socialdemokratiska kvinnor är det centralt att driva frågan om alla människors rätt att fritt kunna välja livsinriktning, uttryck och sexuell läggning. Vi välkomnar att ett kritiskt perspektiv på heteronormen har utvecklats.

I helgen deltar vi i Pride-tåget i Falun, med budskap om de frågor vi S-kvinnor driver:

• att utveckla en normkritisk sex- och samlevnadsundervisning.

• att sexualitet behöver bli en självklar del av folkhälsan.

• att HBTQ-personer behöver prioriteras inom folkhälsan genom riktade insatser.

• att regler för adoption är ojämlika mellan heterosexuella och samkönade par.

Vårt huvudbudskap är att kärleken behöver släppas fri.

Liza Lundberg, ordförande S-kvinnor Falun

Jessica Wide, sekreterare S-kvinnor Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel