Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför inte satsa på äldreboende? Stoppa försäljningen av Hedegården!

Stoppa försäljningen av Hedegården! Varför? Kommunen har ett skriande, ökande behov av förskole-, trygghetsboende-, stödboende-, äldreboende-, avlastningsplatser. Det blir betydligt billigare att nyttja befintliga resurser än att bygga nytt!

Användningsområdena är många inom omsorgen, förskola/skola eller varför inte små lägenheter, studierum att hyra ut. Ja, det finns många tänkbara lösningar.

Omsorgen: här är man inte intresserad, eftersom en LSS-bostad endast får inrymma sex boenden. Nej, här krävs att man ska ha ”samma tillgänglighet till samhällsservice som alla andra och då ligger Hede för långt bort!” Dessa personer borde väl ha lika stor rätt till naturupplevelser som alla andra?

Varför inte satsa på äldreboende, avlastningsboende, stödboende, trygghetsboende?

Det finns lösningar: till försäljningspriset på 2,5 miljoner kan läggas kostnaden av två minibussar (för 8 passagerare) som kan föras av personalen. Det torde bli tio gånger billigare än att bygga nytt! Dessutom blir det lite liv och nya möjligheter i glesbygden. Varför ska alla arbetstillfällen finnas i centrala Avesta?

Bildning: babyboomen med 297 nya Avestabor 2018, kräver stor planering av förskoleplatser redan nu för att tillfredsställa behovet om sex år. Nya förskolan vid Baldershage täcker inte kommande behov. Man ser att befolkningen kommer att öka mest i centrala Avesta, men inte hur man kan bryta trenden. Utveckla landsbygden!

2030 ska 500 fler grundskoleelever få plats i våra skolor.

Det finns lösningar: Följ det utmärkta exemplet ”Förskola på hjul” som man praktiserar i Uppsala, Helsingborg, med flera orter. Här skulle en del av Hedegården, exempelvis nedervåningen kunna tas i bruk som matplats vid vissa tillfällen. De två minibussarna kan användas till att bussa ut barn från centrala Avesta till Hedegården, samtidigt som dessa i motsatt riktning kan föra boende från Hedegården till önskad samhällsservice i Avesta.

Hedegårdens möjligheter: 13 rum i övervåningen med dusch/toalett i varje rum. Samlingslokal, kök, liten matsal, gym-rum i nedervåningen. Utbyggd fiber. Uteplats. Trädgård.

Skicket torde vara tämligen gott eftersom man rustat för några år sedan.

Föreslår att:

• Kommunen beslutar behålla fastigheten för ökad reservkapacitet (vid evakuering, brand, etcetera) och flexibilitet.

• Kommunen beslutar göra en kostnadskalkyl med skillnaden nybyggnation alternativt ombyggnation för nyttjandeförändring.

• Kommunen undersöker och beaktar möjligheterna till flexibelt samnyttjande av Hedegårdens lokaler för bildnings- och omsorgsändamål enligt ovanstående.

Lillebil Lundkvist, Miljöpartist Avesta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel