Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Våra skattepengar skall användas till att finansiera vår gemensamma välfärd

Annons

I två artiklar har Dalarnas Tidningar granskat de vinster som länets fem privata vårdcentraler gör. Tillsammans gick de med 20 miljoner kronor i vinst under 2018. Det är 20 miljoner som Dalarnas invånare till 100 procent betalat in som skatt för att få sjukvård.

Ett norskt riskkapitalbolag Unicare äger nu två av länets vårdcentraler. Vad gör då Unicare med vinsterna? Ja, av de 10 miljoner man gjorde i vinst på Läkarhuset i Borlänge har 9,95 miljoner lämnats till andra bolag inom Unicare-koncernen. Var det därför som vi betalade vår skatt? För att ett norskt riskkapitalbolag skulle sprida runt dem i andra bolag efter eget gottfinnande. Det är precis detta som vi i Vänsterpartiet hela tiden har sagt skulle hända när man införde privatiseringar i välfärden. Vinsterna går inte tillbaka till verksamheterna utan de går till vinster för aktieägarna.

Falu Vårdcentral har fram till nyligen ägts av personalen. Nu ägs den istället av Unicare. Vid försäljningen fick ägarna dela på en vinst på 9 miljoner. Det är också pengar som vi som skattebetalare ger till vinster åt privatpersoner.

Den stora valfriheten som man har som skäl till att genomföra privatiseringarna är en skimär. Några få stora riskkapitalbolag kommer att dominera precis som inom skolvärlden och att som till exempel Centerpartiet hävda att detta är en särskild möjlighet för kvinnor att bli egna företagare är direkt löjligt.

Större delen av svenska folket är emot att välfärden blir en marknad. Vänsterpartiet är det enda parti som konsekvent motsatt sig privatiseringen av välfärden. Vi tycker inte att det är acceptabelt att dalfolket betalar in pengar för sjukvård men får se pengarna försvinna ut ur systemet.

Våra skattepengar skall användas till att finansiera vår gemensamma välfärd inte till vinster för aktieägarna. Hela förtroendet för det solidariska skattesystemet bygger på att pengarna används till det dom är avsedda för.

Maja Gilbert Westholm

Vänsterpartiet

Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel