Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: ”Var är ramaskriet? En politisk koalition som fnyser åt bildning och kultur håller på att ta över”

En politisk koalition som fnyser åt bildning och kultur håller på att ta över agendan. Ett konservativt block med nationalistisk slagsida har formats i Sveriges Riksdag. Vi har nu svart på vitt att moderater och kristdemokrater gärna hjälper sverigedemokrater att styra kulturutbudet, skriver författaren Mats Söderlund och undrar: ”Var är KLYS? Varför tiger Ideell Kulturallians?”

Bibliotekschefen i Sölvesborg, Sofia Lenninger, har beskrivit vad det handlar om. I ”samstyrets” Sverige är kulturen antingen lojal eller oönskad. Där de sparkar obekväma bibliotekschefer sparkar de snart på vem som helst.

Det nya nationalkonservativa blocket utövar en kulturpolitik som skadar mångfalden och friheten i kulturlivet. Det är som att skövla regnskog och plantera palmolja. Vad som återstår när de fått sin vilja igenom är inte konst utan politiskt godkända illustrationer, propaganda. Hur snygg, trallvänlig och mainstream den än är.

Varför står inte mina fackliga företrädare upp och protesterar?

Var är KLYS som organiserar praktiskt taget alla yrkesverksamma kulturskapare i Sverige? När konst målas över eller plockas bort av den politiska majoriteten, när böcker rensas ut, när artister stoppas, när gatukonst censureras?

På KLYS sextioårsfirande i höstas talade min efterträdare på ordförandeposten, Marika Lagercrantz, starkt om kulturhotet från högerkanten. Men i jubileumsskriften slår man sig för bröstet med att Sverigedemokraterna inte får vara med i KLYS egna samtalspaneler. Är det verkligen höjden av protest mot en kulturfientlig politisk rörelse vars mål är att förbjuda somliga av oss?

Med det här försvaret för kulturens frihet och oberoende är kampen snart förlorad. Populismen kommer att gå stärkt ur varje debatt om armlängds avstånd eftersom ingen tycks gå emot den platta retoriken, att skattemedel inte ska användas till konst och kultur som ingen vill ha.

Men vi vill ha den. Den behövs. Enligt SCB var 10 procent av befolkningen över 16 år medlemmar i en kultur-, musik-, dans- eller teaterförening åren 2008 - 2009. Det motsvarar ungefär 730 000 personer. Sex procent av oss deltar aktivt i en kulturförenings verksamhet, 425 000 personer. Jag vågar påstå att en försvinnande minoritet av dem vill att deras repertoar ska förhandsgranskas av Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor eller Jimmie Åkesson.

Jag misstänker att de tunga kulturpolitiska organisationerna gömmer sig bakom missförståndet att man inte ska agera partipolitiskt. Sen när är grundläggande demokratiska principer partipolitik? Kulturen och kulturskaparna står inför ett existentiellt hot. Vad kan vara viktigare att strida för än konstens frihet?

Men som en ledande opinionsbildare sa till mig: Tänk om de vinner, då kan det slå tillbaka mot oss.

Ja, tänk om de vinner!

Problemet är inte längre definitionen av armlängds avstånd utan att en ideologi som föraktar vissa konstnärliga uttryck håller på att ta makten. Problemet är inte att politikerna plötsligt vill vara med och bestämma utan att de vill bli av med oss.

Framsynta politiker från alla block borde enas om en slags minsta gemensamma värderingar och principer som de vägrar förhandla bort. Kulturell mångfald, armslängds avstånd, var drar ni gränsen? Vad är era dealbreakers?

Kulturlivet måste aktiveras. Och då menar jag också bibliotekarierna. Museipersonalen. Amatörkulturen. Jag menar dansbanorna och kammarorkestrarna. Musikskolorna och konstgallerierna. Biograferna och bokhandlarna. Vi behöver vända oss till vår publik, våra modiga och engagerade läsare, lyssnare och åskådare.

En skenhelig trio slipar sina knivar för att dela lika på kulturtårtan. En hjälm som bärs av många svingar sitt damoklessvärd över våra nackar. Vi behöver jobba långsiktigt och målmedvetet. Jag uppmanar KLYS och alla dess medlemsorganisationer att ta initiativet, mobilisera till försvar för den fria konsten.

Mats Söderlund

författare, tidigare ordförande i Författarförbundet och Klys

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel