Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vänsterns förslag förstärker en negativ spiral

Annons

Vid måndagens sammanträde i regionstyrelsen presenterades bland annat den senaste ekonomirapporten från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Som tidigare förutspåtts innehåller den uppgifter som kräver fortsatt eftertänksamhet och prioriteringar av våra resurser för att vi ska nå fram till – och hålla kvar vid - en budget i balans, i Region Dalarna såväl som i övriga regioner i vårt avlånga land.

Kombinationen av en ökad andel äldre befolkning, färre människor i arbetsför ålder samt ett ökat behov av arbetskraft såväl som vårdbehov är minst sagt icke-optimal när man som vi i Dalasamverkan fått starta i en ordentlig ekonomisk uppförsbacke efter ett mångårigt vanstyre.

Arbetet med att styra ekonomin till en budget i balans för Region Dalarna har emellertid kommit igång, vilket också budgetförslaget för år 2020 visar.

Även om alla delar av Region Dalarnas verksamheter behöver bli mer flexibla och öppna för nya smarta lösningar för att kunna ge våra medborgare vård på lika villkor och för att medarbetarna ska trivas och stanna kvar i vårt fina landskap så berör detta särskilt Hälso- och sjukvårdsnämnden och Kollektivtrafiknämnden. Där kommer kloka prioriteringar och innovativa lösningar att vara extra nödvändiga för att nå fram till en långsiktig och hållbar ekonomi.

Kollektivtrafiknämnden nödgades nyligen som bekant besluta om en återgång till tidigare års upplägg med en begränsning av skolkortets giltighet till att gälla två resor per dag – till och från skolan.

Vänsterpartiet i Region Dalarnas förslag att låta skolungdomar åka avgiftsfritt med länets kollektivtrafik under sommarlovet väcker därför funderingar om huruvida partiet överhuvudtaget förstått att hur gärna ett hjärta än vill så behöver förnuftet få sista ordet när en flerårig negativ ekonomisk spiral ska vändas.

Som ett förtydligande för den oinvigde kan sägas att fjolårets satsning på denna typ av sommarförflyttning för våra yngre förmågor bekostades av statliga medel. Skulle Region Dalarna i år välja att införa denna service i egen regi skulle något annat tyvärr behöva stryka på foten – helt oansvarigt i tider då vårdsituationen redan balanserar på svag lina.

Ulf Berg (M) Regionstyrelsens ordförande

Sofia Jarl (C) Regionstyrelsens 1:e vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel