Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välkommet att Dalarna inför allmän screening för tidig upptäckt av tarmcancer

Folkkampanjen för sjukvården har tillsammans med andra organisationer och enskilda fått ytterligare värdefulla framgångar.  Dalarnas regionfullmäktige har nu beslutat om en mer allmän screening för tjocktarms- och ändtarmscancer med blodprov för avföringen och koloskopi, där blod påvisats av testet. Denna screening har vårt sjukvårdsparti motionerat om och föreslagit under ett tiotal år, för att möjliggöra tidigare upptäckt, så att dödligheten i dessa cancerformer minskar. 

En annan framgång, där vi fått än mer hjälp av enskilda och andra organisationer, är förslaget om allmän vaccinering av barn mot rotavirus. Tidigare stödde Landstinget Dalarna idén, och just nu har regeringen glädjande ställt sig bakom det. Nu blir färre barn svårt magsjuka med allvarlig diarre! 

Mindre lyckat är att ny statistik visar, att betydligt fler funktionsnedsatta barn får LSS-insatsen särskilt boende, i stället för LSS-insatsen personlig assistent. Uttryckt i klartext, har neddragningarna i den personliga assistansen gjort, att vissa föräldrar är utmattade och orkar inte längre ha sina funktionsnedsatta barn hemma. Vårt sjukvårdsparti är djupt kritiska till neddragningarna för personliga assistenter, särskilt gällande de grundläggande behoven av sondmatning och syrgas för svårt sjuka barn! 

Sist måste vi återigen vädja till Dalarnas kommuner och region om, att snarast starta vidareutbildningar till specialistundersköterskor! Inte minst svårt funktionsnedsatta barn behöver så väl dem! 

Ken Swedenborg (ffs), Partiordförande, vidareutbildad undersköterska

Anni Andersson (ffs), Undersköterska

Rose-Marie Westerlund (ffs), Vårdstuderande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel