Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Valet på söndag handlar om vilket Europa vi vill ha

”Världen är i sin ålderdom och människors förstånd är förlorat. ” Ett citat från Stefan Löfvéns inlägg i partiledardebatt om EU. Det är som om detta uttalande från en frankisk krönikör år 600 e.Kr. kan appliceras på dagens Sverige, dagens Europa, dagens värld. Nu är vi bra mycket äldre. Men vi har banne mig inte blivit klokare. En amerikansk krigsveteran, Alan Moskin, som vid 18 års ålder i andra världskriget befriade de överlevande fångarna från koncentrationsläger i Tyskland föreläste härförleden i Sverige. Han var så stark i sitt tal, 93 år idag. Han kunde vara min far men förstår lika lite som jag vad som händer.

Varför växer högerextremismen i Europa och USA? Varför misslyckas vi med att bevisa att hat inte är rätt sätt att klara vår överlevnad? Flera incidenter de senaste 20 åren visar ju på att de som överlever är de som hjälper varandra, stöttar varandra, står upp för varandra. Forskning visar att Sveriges styrka har varit att ta landet ur fattigdom genom arbete åt alla, reformer för jämlikhet och jämställdhet och frihandel.

Idag omfattar riksdagens majoritet till 57 procent borgerliga partier, vilka vill sänka skatten men samtidigt ställer höga krav på ökade kostnader, till exempel för försvaret. Som talar varmt om bättre äldreomsorg och sjukvård men samtidigt sänkt skatten med totalt närmare 150 miljarder. Som har likartade uttalanden med syndabockssyndromen riktade mot vissa grupper av människor när det gäller våld mot kvinnor fast kvinnor levt med våld i nära relationer och våldtäkter i århundraden i ett homogent Sverige.

Flera vill mota tillbaka de rättigheter som kvinnor genom hårt arbete uppnått, till exempel rätten till sin egen kropp och abort. Flera vill skrota public service och verkar anse att marknaden ska ta hand om det fria ordet. Klimatförnekarna rumlar om understödda av starka ekonomiska krafter som inte är synliga vare sig för mig som vanlig medborgare eller för den fria pressen. Begreppet ”hållbarhet” börjar alltmer övergå i begreppet ”överlevnad”. För det handlar i grunden om det – hur vi ska överleva på den här planeten.

Allt detta inklusive attacker mot löntagarnas rättigheter ser vi i Europa. De högerextrema partierna växer. Nationalisterna riktar ilskan mot fel håll. De härskar genom att söndra.

Valet på söndag 26 maj handlar om vilket Europa vi vill ha, vilken människosyn vi står för, om vi vill överleva tillsammans eller dö i konkurrens med varandra. Jag tänker rösta för överlevnad och samverkan. Det innebär för min del en röst på Socialdemokraterna.

Laila Edholm Medlem i S-kvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel