Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Vägen till ett tryggare Sverige går genom synlig polis i Avesta och Krylbo

Tryggheten och säkerheten är en av statens mest primära uppgifter. När otryggheten växer är det inget annat än ett välfärdssvek.

Den svenska polisen har en väldigt ansträngd situation. Polisen har under lång tid varit underfinansierad och underbemannad. Personalbristen växer samtidigt som belastningen ökar. Antalet skjutningar med dödlig utgång har fördubblats de senaste åren. Och våldtäktsanmälningar, sexualbrott mot barn och bostadsinbrott läggs på hög när polisens resurser måste koncentreras.

Vi som bor och verkar inom Avesta kommun har förhoppningar om ökad synlig polisiär närvaro i stadsdelarna, inte minst gäller detta Krylbo där kommunen tvingats anlita bevakningsbolag. Den senaste tiden har regioners- och kommuners ansträngda ekonomi debatterats flitigt och som påvisar att staten inte kan övervältra kostnader som nu sker.

De problem som vi lever med till exempel i Krylbo har byggts upp under lång tid. Det behövs offensiva satsningar på och kraftiga resurstillskott för att långsiktigt kunna arbeta med att stoppa utvecklingen. Nya arbetssätt och ett riktat polislönelyft, främst då till poliser i yttre tjänst.

Men för att rättsväsendet ska fungera behöver inte bara polisen få mer resurser utan också åklagarmyndigheten, kriminalvården, tullverket och Sveriges domstolar. Kristdemokraterna föreslår därför en utbyggnad av rättsväsendet med fem nya tingsrätter, en ny hovrätt och kammarrätt. Därtill behöver straffen skärpas och påföljdssystemet måste ses över så att antalet straffreduktioner påtagligt minskar. Dessutom krävs det en förstärkning av kriminalvården med ett utökat uppdrag kring unga kriminella.

Människor som blir utsatta för brott måste kunna lita på att rättsväsendet fungerar, och framför allt kan agera. För ett Sverige att lita på.

Roy Uppgård

Andre vice ordförande KD Dalarna.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare