Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad får landsbygden i Falu kommun kosta?

Tidigare i veckan kallade Björn Ljungqvist, moderat och ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, till en pressträff för att presentera ett förslag på en ny stor utredning där samtliga skolor i hela kommunen skall ingå. Anledningen till förslaget på ny utredning är att den så kallade Svärdsjöutredningen, borgarnas förslag på nedläggning av Tofta- och Liljansskolorna, inte kommer att få majoritet i Barn- och utbildningsnämnden det vill säga man klarar inte av att driva frågan längre.

Vi socialdemokrater har inget emot att man i kommunen gör en ordentlig översyn av såväl skolor som förskolor i Falun. Vi vet att kommunen kommer att växa och att vi kommer ha behov av fler skolor och förskolor snarare än färre. Vi har även ett behov att fortsätta arbeta för att våra skolor ska vara attraktiva för såväl barn, föräldrar med även för alla medarbetare.

Det som oroar oss när det gäller den nya utredningen är vilket syftet verkligen är. Är det att vi tillsammans i politiken ska börja med ett nytt blankt papper och förutsättningslöst se över skolor och förskolor och även se hur vi ska kunna utveckla de skolor vi har. Eller finns det redan en agenda från borgarna som innefattar nedläggning av Tofta och Liljan och kanske ännu fler landsbygdsskolor? Är utredningen på riktigt eller är den ett spel för gallerierna?

Oron är inte ogrundad. I veckan gick Björn Ljungqvist och högste tjänsteman i förvaltningen, Johan Svedmark, ut och presenterade vad olika skolor kostar. Att ställa skolor mot varandra och påpeka att vissa skolor är för dyra är både osmakligt och spär på vår oro inför nya utredningens syfte och mål.

Vad får landsbygden kosta? Detta är naturligtvis inget som våra tjänstemän eller enstaka politiker kan besluta. Nej, detta är en mycket större fråga. Det handlar ytterst om vad vi som bor i Falun vill och vilket samhälle vi vill leva i.

Jonas Lennerthson (S) oppositionsråd

Berit Fredricsson (S) andra vice ordförande Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel