Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utförsäljning riskerar att leda till en mer segregerad bostadsmarknad i Ludvika

En utförsäljning av delar av Ludvikahems lägenheter riskerar att leda till en mer segregerad bostadsmarknad i Ludvika. Att människor inte har råd att bo kvar är en allt för vanlig konsekvens av utförsäljningar av allmännyttiga lägenheter, men detta oroar såklart varken liberala ledarsidan på DT eller borgerliga Ludvikapolitiker. Det är dock ofattbart att Socialdemokraterna tar så lätt på tidigare utställda löften och är beredda att medverka till denna utförsäljning.

Med tanke på att 4 av 5 bostäder i Ludvika inte ägs av Ludvikahem är möjligtvis Jens Runnbergs beskrivning av Ludvikahems bostadsmonopol något överdriven. Inte heller finns några hinder för privata byggherrar att uppföra privata bostäder oavsett upplåtelseform. Dock har intresset varit svalt såvida man inte får fynda i det allmännyttiga bostadsbeståndet. Att rea ut gemensam egendom ställer såklart borgerliga kommunpolitiker gärna upp på.

Det är sorgligt att se hur S i sin jakt på att få behålla ordförandeposterna i kommunstyrelsen och det kommunala fastighetsbolaget tycks ta väldigt lätt på de flesta av sina lokala vallöften och är beredda att öppna upp för utförsäljning av människors hem. Så sent som i slutet av maj i år sa man att det inte var aktuellt och oavsett vad man tycker i själva sakfrågan är detta minst sagt flyktiga förhållande till sina egna löften ett demokratiproblem som riskerar att leda till ett ökat politikerförakt.

Att stå upp för den politik man för borde vara en lägsta nivå av anständighet för vare seriös kommunpolitiker.

Jens Runnberg menar i sin ledare att det är rätt att sälja ut och bygga nytt i centrum. Med tanke på att ett nybygge på Folkets hus-parkeringen bland annat kommer att kräva en kommunal investering i 50-miljonersklassen för ett p-hus liksom att Ludvikahem kommer behöva stå för merparten av bostadsbyggandet kan man konstatera att hans ibland så kamerala inställning till hantering av skattemedel inte direkt är konsekvent.

Man bör kanske också fundera över varför ingen privat aktör varit intresserad av att ta något större ansvar för att bebygga Folkets Hus-parkeringen och om det ens finns ett behov av fler nybyggda hyresrätter i centrum efter att nybygget bakom Systembolaget står klart om ett år.

Förslaget om att sälja ut delar av Ludvikahems fastigheter handlar inte i första hand om att skaffa fram kapital för kommande investeringar utan är en tydlig politisk eftergift gjord av S för att kunna bilda majoritet med M. Det här är ideologiskt motiverade försäljningar som riskerar att leda till en ökat segregerad bostadsmarknad i Ludvika. Vi i Vänsterpartiet motsätter oss dessa utförsäljningsplaner och kommer göra allt vi kan för att stoppa dessa.

Lars Handegard

Oppositionsråd, Vänsterpartiet Ludvika

SVAR DIREKT:

Ludvikahem har bortåt 80-90 procent av de hyreslägenheter som bjuds ut på Ludvikas bostadsmarknad. Det är förstås en betänkligt låg andel för Lars Handegard (V), som inte skulle ha något principiellt emot ett totalt monopol. Det säger en hel del om hans syn på det offentligas uppdrag att han mäter mot privata villor. Kanske är det en vänsterpartistisk ambition att börja bygga kommunala villor? Både V och (i denna fråga) åsiktsfränderna i SD får nog vänta på en eventuell prislapp innan det finns täckning för påståendet om rea på skattebetalarnas fastigheter. En försäljning av kvarteret Pluto och eventuellt fler fastigheter är helt odramatisk. Sedan 2011 är allmännyttan enligt lag ålagd att ta in affärsmässighet i sin förvaltning. Hyror sätts efter noga reglerade förhandlingar. Påståenden om att ”människor inte har råd att bo kvar” är skrämselpropaganda från den röda Hyresgästföreningen, utan saklig grund.

Jens Runnberg

Politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel