Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utan levande regionala flygplatser dör Försvaret - bevara Mora flygplats!

Jag vill tillföra några ytterligare aspekter till diskussionen om Mora flygplats. Med min bakgrund som vice styrelseordförande i Frivilliga Flygkåren, FFK, har jag god kännedom om vad som kommer behövas under fredstida kriser och vid beredskap för att stödja samhället. Frivilliga Flygkåren är en frivillig försvarsorganisation som flyger cirka 11 000 timmar, varav 5000 brandflygtimmar, för myndigheter och Försvarsmakten varje år.

Mora flygplats är en regional flygplats som kan bli en resurs under beredskap. En sammanställning har gjorts av de resurser som nu finns på alla regionala flygplatser för användning under beredskap, denna är dock hemligstämplad av Försvaret.

Varför är de regionala flygplatserna intressanta för försvaret? Jo skälet är att Flygvapnets tidigare bassystem är skrotat och man måste hitta nya alternativ.

Frivilliga Flygkåren bedriver sedan 15 år tillbaka en regional samverkansövning tillsammans med flera myndigheter och övningen är den största civila i Sverige. Två år i rad har Flygkåren haft förmånen att använda Mora flygplats som bas och Moraparken som förläggning. Denna kombination har varit den hittills bästa under alla år. Flygkåren ser därför gärna att Mora flygplats finns kvar!

Totalförsvaret består av både militärt- och civilt försvar. Frivilliga Flygkåren gör sina insatser inom det senare. Utan levande regionala flygplatser kan ingen del av försvaret verka.

Tänk er att ett oväder av stormen Gudruns styrka drabbar Dalarna och Mellansverige. Finns inte Mora och Borlänge flygplatser blir det mycket svårt för Frivilliga Flygkåren att förhindra olika typer av skador. Avståndet till andra operativa flygplatser blir för stort och användningen av mindre klubbflygplatser är inte möjligt av flera skäl. Även eventuella brandflyg blir svåra att genomföra.

Samhällsresurser som uppfyller flera viktiga behov får inte försvinna på grund av att statsmakterna inte gör sammanvägningar om olika sektorers behov utan istället låter partier som Miljöpartiet styra utvecklingen med sin enögda flygpolitik.

Det finns förslag till lösningar som skulle kunna ge regionala flygplatser ett ekonomiskt tillskott för att göra det möjligt att driva dem vidare. Frivilliga Flygkåren har lanserat begreppet ”krisberedskaps-flygplatser” som innebär att flygplatsen inom två dygn efter vädervarningar bemannas för att dygnet runt stödja Flygkåren och Försvarsmakten. Kostnaden för verksamheten betalas av staten.

Alla goda krafter som kan påverka Mora flygplats framtid måste verka genom lobbying och uppvaktningar och dessa bör ske hos Försvarsdepartementet, Näringsdepartementet, och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

En nerlagd flygplats är en förlust för alla samhällsfunktioner som behöver den. En nerlagd flygplats uppstår aldrig igen. Spåren efter nedläggningar av Flygvapnets baser manar till eftertanke - kortsiktiga beslut baserade på dåliga grunder blir dyra och oreparabla. Därför måste beslut som rör Mora flygplats förankras ordentligt hos ansvariga myndigheter och inte grundas på extrema föreställningar, som de i Miljöpartiets tankevärld.

Tommy Wirén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel