Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utan EU-samarbetet försvinner jobben här hemma

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Annons

Som Moderat är grunden för mig i det Europeiska samarbetet, fred och handel. Med fri handel över gränserna ökar välståndet i hela unionen och framförallt i Sverige. Större delen av vår export går just till resten av Europa. Utan samarbetet försvinner jobben här hemma.

Om någon vecka är det EP-val, ett val som försvinner i mängden av information som ramlar över oss dagligen.

När få tar valet till Europaparlamentet på allvar riskerar vi att som 2014 få ett missnöjesval, där oseriösa småpartier tar plats. Människor utan politisk erfarenhet ska jobba med att föra Sveriges talan i Europa, cirka 400 miljoner mot våra cirka 11 miljoner invånare. Besluten som tas i Bryssel påverkar 40-60 procent av det vi kan göra och inte göra i kommunerna. Ungefär hälften av kommunernas beslut är med andra ord beroende av vilka partigrupper som har makten i Europaparlamentet.

Det som skrämmer mig är att andra partier vill ha mer överstatlighet = mer makt och rätt att ta ut skatter till unionen.

För oss innebär det inte att EU kommer att ha Svenska lagar, det innebär att Sverige kommer att få mer lagar från Tyskland, Frankrike, Polen och så vidare. samt att vi måste anpassa våra lagar till dem. Med Sveriges 2,75 procent av Europas invånare så borde var och en inse vad en överstatlighet med mer bestämmanderätt till EU kommer att innebära för oss här hemma. 

Jag är för den Europeiska unionen, jag är för frihandel och fred, ett gemensamt försvar och gemensamma gränser samt ett polisiärt samarbete över gränserna. Det ska inte gå att göra brott i Belgien och komma undan med detta bara för att man tar sig till Sverige och vice versa. Samarbeten som stärker unionen och gör oss tryggare i vårt land. Detta är bra saker med EU. Att EU ska beskatta medlemsländerna och bestämma mer skrämmer mig, det är dåliga saker med EU.

Rösta i EP-valet och gör din röst hörd, men ta reda på konsekvenserna av hur ditt val påverkar oss här i Sverige, innan du väljer parti.

Agneta Nyvall

Oppositionsråd, Gruppledare Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel