Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ulf Berg vilseleder Särnas medborgare - apoteksnedläggningen är ingen statlig angelägenhet

Replik: Bäste Ulf Berg. Jag hoppas att din artikel om apoteket i Särna bara bottnar i en politiskt motiverad ovilja att ge en socialdemokrat rätt. För alternativet, att du inte skulle förstå marknadslogiken och därmed inte se kopplingen mellan apoteksnedläggningen i Särna och den avreglering av apoteksverksamheten du själv var med om att besluta 2009, vore ju närmast otänkbart!

Det är naturligtvis jättebra att du som regionstyrelsens ordförande nu är beredd att "vända på alla stenar" för att få tillbaka den viktiga apoteksverksamheten i Särna. Det är dock att vilseleda Dalarnas och Särnas medborgare att hävda att regeringen, genom något direkt regeringsbeslut eller genom att som ägare försöka styra Apoteket ABs beslut, på något sätt skulle kunna förhindra nedläggningen. Det skulle omedelbart leda till anklagelser om ministerstyre och anmälning till riksdagens konstitutionsutskott av någon "rättsmedveten" riksdagsledamot!

Den enda part som har beslutanderätt över Särna-apotekets vara eller icke vara är just nu Apoteket AB baserat på deras egna affärsmässiga bedömningar. Precis som Hjärtat, Kronan eller något av alla andra apoteksföretag skulle ha gjort. Helt i enlighet med riksdagens beslut 2009.

Allt detta vet Ulf Berg. Ändå försöker han att lägga ansvaret för nedläggningen på regeringen, när det egentligen är hans egen politik som lett fram till detta.

Apoteksföreningens beskrivning att apoteksetableringarna har en "naturlig koppling till apotekstäthet i förhållande till invånarantal" är ju för övrigt bara en elegant omskrivning för vanlig marknadslogik, vilket Ulf Berg naturligtvis begriper. Det vill säga: Företag etablerar sig och finns kvar där det finns flest kunder.

I en marknadsstyrd apoteksvärld betyder det att glesbygden är ointressant.

Därtill har överetableringen av apotek, vars huvudsakliga vinster kommer från allsköns kosmetiska och hälsorelaterade produkter, lett till en skriande brist på farmaceuter och receptarier som försvårat personalrekryteringen till mindre attraktiva orter. Och det har ju inte gjort det lättare för glesbygden...

Lennart Sohlberg (S), Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel