Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Transformatorlådan lyfter fram en 100-årig industriell kulturgärning – och pekar mot framtiden

Jens Runnberg skriver i sin DT-krönika 10 september 2019 om det kommande ”schabraket” i Sockenparken. Som om det skulle vara ett misstag. Nej, det är inget misstag. Det är följden av en 100-årig industriell kulturgärning av 3000 till 4000 industrimänniskor i Ludvika som 8 timmar om dagen år ut och år in har byggt en ”katedral”, inget monster. Denna industriella gärning har bidragit till välstånd i Sverige och världen. Katedralen heter Elektricitetens välsignelse.

Vi som verkat här i Västerbergslagsbygden har alltid påmints om skogens och malmens betydelse. Vi har det i vårt dna. Lite slarvigt kallar vi det nostalgi. Kulturgärning kan nog vara allt som odlas och bearbetas med kreativitet och mänsklig skaparkraft. Därför höjs idrottsprestationer till höjderna och media är fulla med foton och resultat från alla de hjältar som bygger ”Idrottskatedralen”. Självklart ska deras prestationer hyllas och minnas. Det är viktigt för mänskligheten att ha kontakt med det förflutna. Vi känner i Bergslagen starkt för arbetarkultur men ofta blir det sot och svett.

Jens vet som alla andra att vi nu står inför en vändpunkt i civilisationen. En vändpunkt som ingen vet konsekvenserna av. Mitt i allt detta sägs Ludvika kommun begå ett misstag med att sätta upp en ”mackapär som är överdimensionerad”.

Som i alla kulturdebatter finns det en bakgrund för en speciell aspekt eller speciellt verk som ska lyftas fram. Ibland hängs tavlan upp och skynket tas bort medan åskådaren står där frågande.

Lite så känns det med denna transformatorlåda. Kommunen och det världsledande företaget har inte riktigt gjort sin läxa. Hur ska då dagens människor förstå det ”malplacerade visuella övergreppet” i Sockenparken? Denna fantastiska idé måste nu kommuniceras bättre.

Nu går vi in i en klimatkatastrof. Elektriciteten är A och O för att om möjligt begränsa följderna. Kina och Indien måste transportera ström över 100-tals mil. Vem kan hjälpa? Jo, det stora företaget i Ludvika. 1000-tals invånare i Ludvika gör jätteinsatser för att visa att detta kan göras på det mest energieffektivaste sättet i världen. Allt för att begränsa CO2-utsläppen.

Många innovationer/prestationer och industrikulturgärningar kommer från just detta lilla Ludvika som förr bara hade sin malm och sin skog. Vad fattas? Inte ytterligare en nostalgimanifestation utan en framtidsmarkering att just detta ”schabrak” är ett av mänsklighetens många svar på att om något motverka den ankommande katastrofen.

Sockenparken är en utomordentligt bra vald plats, som kan göras bättre med klimatberättelsen där Ludvika lyfts fram med sin världskompetens.

Lådan syftar på de fantastiska dagliga kulturprestationer som tiotusentals industrianställda har bidragit med och är stolta över och som bör ha en manifestation som inte bara minns tillbaka utan rent fysiskt, inte alls groteskt, pekar mot framtiden.

Grängesberg har sin gruvkarl, Smedjebacken sin smed och Västerås sina cyklande arbetare. Nu får Ludvika den klimatsmarta HVDC-transformatorn för framtidens små och stora elnät.

Ludvika har en jätteutmaning. Från 2020 kommer alla att påminnas av denna utmaning när man rundar rondellen och tar del av berättelsen.

Thomas Fogelberg

Global ABB-tekniker sen 1970-talet

SVAR DIREKT:

Nej, sport är inte kultur och industrihistoria är inte en kulturyttring heller. Ingenting talar för att det groteska stålmonstret genom den olämpliga placeringen i en känslig stadsmiljö får åskådarna att tänka på varesig klimatkris, omställning eller den tekniska utvecklingens möjligheter. Ett visuellt övergrepp på centrums utseende, som kräver att besökare eller förbipasserande tar del av den ”berättelse” som föremålet i sig är stumt inför, vore ett bedrövligt misstag av kommunen. Ställ jätteschabraket hos ABB och berätta där.

Jens Runnberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel