Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tomas Tobé (M) listar sina viktigaste reformer tre!

Annons

Inför EU-valet presenterade vi moderater konkreta reformer för att stoppa den fria rörligheten för kriminella, för att rädda klimatet genom satsningar på både förnybar energi och mer kärnkraft och för en mer kontrollerad invandringspolitik. Det är reformer som Europa behöver för att bli tryggare, friare och bättre.

Tack vara ett starkt stöd från svenska folket för vår linje finns nu förutsättningar för att i Europaparlamentet driva på att våra reformer ska bli verklighet.

Under den nya mandatperioden har jag därför tre särskilda prioriteringar:

• Kraftfullt bekämpande av brottslighet och terrorism. Europa måste stärka sitt polis- och justitiesamarbete med både befogenheter och resurser. Ett särskilt arbete bör inriktas mot de internationella stöldligorna. Europa behöver också förstärka samarbetet mot terrorism genom satsningar på Europols antiterrorcenter. Utomeuropeisk finansiering av extrema trossamfund och hatpredikanter måste stoppas.

• Fasa ut smutsig kolkraft och rysk gas. Enbart de tio största kolkraftverken i EU släpper ut nästan fyra gånger så mycket koldioxid som de totala utsläppen i hela Sverige under ett år. Om vi på allvar ska klara att minska utsläppen och öka tillväxten krävs satsningar på mer förnybar energi och fossilfri kärnkraft, ökade resurser till kärnkraftsforskning och att Europas elnät byggs samman i ökad utsträckning.

• Helhetsgrepp om invandringspolitiken. EU:s bistånds- och utvecklingspolitik ska vara resultatinriktad och bidra till utrotad fattigdom och färre konflikter samt stabilisera fattiga och osäkra delar av världen. På så sätt kan orsakerna till migration minska och Europas omvärld bli säkrare. Samtidigt måste Europa få en kontrollerad och rättssäker invandringspolitik på plats, där vi har full kontroll över den yttre gränsen.

Nu är det tid för Europa att hålla ihop och leverera resultat. Jag kommer göra mitt bästa för att bidra till det.

Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel