Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tänk varannan glass, varannan frukt i sommar!

Om svenskarna skulle äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer skulle 5000 dödsfall i hjärtinfarkt och stroke kunna undvikas varje år. En ny Sifoundersökning visar dock att bara fyra av tio känner till hur mycket grönsaker och frukt vi bör äta enligt rekommendationerna.

För att minska dödligheten i hjärt- kärlsjukdom måste invånarna i Dalarna äta nyttigare. Sommaren är här och för många invånare i Dalarna innebär det en efterlängtad tid av vila och energipåfyllning. Under semestern frångår vi våra vardagsrutiner - på gott och ont. Vi njuter av grillat kött och rosé, äter glass till mellanmål och tillbringar eftermiddagen i hängmattan. Självklart ska vi kunna unna oss denna tillfälliga kravlöshet men det skadar inte att komplettera den med lite motion och nyttigheter.

Sverige hamnar ofta högt när länder rankas efter hur frisk befolkningen är. Men tittar vi på livslängden så ligger Sverige faktiskt sämre till. På senare år har Sverige visat en relativt svag utveckling jämfört med flera andra länder i Europa. Detta samtidigt som den svenska befolkningen uppvisar de sämsta kostvanorna i hela Norden.

Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblats och idag är hela 56 procent av invånarna i Dalarna feta eller överviktiga. Forskningsframsteg och förbättrad vård har bidragit till att dödligheten i hjärt- kärlsjukdom nästan halverats men nu riskerar vår livsstil att vända utvecklingen åt fel håll.

Det är hög tid att ta signalerna om bättre matvanor på allvar. Ny forskning från Livsmedelsverket och Lunds universitet visar tydligt på nyttan av att äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna. Enligt studien skulle över 5 000 dödsfall kunna undvikas varje år om svenskarna följde kostråden som främst fokuserar på att äta mer grönsaker, frukt och fullkorn.

En Sifoundersökning av Hjärt- Lungfonden visar dock att bara fyra av tio svenskar, 40 procent, känner till Livsmedelsverkets kostråd om att äta minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Män är dessutom mindre hälsomedvetna än kvinnor - endast 27 procent känner till rekommendationen, att jämföra med 53 procent av kvinnorna.

Vi på Hjärt-Lungfonden vill därför uppmana invånarna i Dalarna att njuta av sommaren – men på ett balanserat sätt. Komplettera frukostflingorna med en näve nyplockade bär eller testa att lägga melon, rödbetor eller zucchini på grillen. Cykla till stranden i stället för att ta bilen och när hjärnan börjar skicka signaler om den där förtjänta mjukglassen - tänk varannan frukt! Då kommer du lätt upp i dina 500 gram innan du ens anar det.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel