Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tack alla ideella krafter på Folkets hus i Säter!

Folkets hus i Säter har rest sig ur en svår ekonomisk situation och börjat på ett nytt blad.

Säters kommun har nu fått en granskning av Folkets hus i Säter. En genomlysning har skett av oberoende part och den visar att det inte finns några oegentligheter som borde polisanmälas.

Avtalet mellan kommunen och Folkets hus har i enighet sagts upp för att göras om och göras bättre. Det är viktigt att vara överens om vad vi vill ha ut av Folkets hus.

Det är verkligen vårt hus, den enda stora samlingslokal där vi har allt från bio, teater, opera, dans, bingo, magi, cafeteria, fotbollssändningar, ishockey, fullmäktigemöten och mycket mer. Men det går att utveckla ännu mer. Vi vill ha mer ungdomsverksamhet och något som händer från morgon till kväll i vårt Folkets hus. Det är den stora anledningen till att vi vill ha ett nytt avtal med folketshusföreningen.

Säters kommun eller kommersiella krafter kommer inte att kunna erbjuda så mycket aktiviteter i huset för den ersättning som förening får för att göra allt detta i en liten kommun som Säter. Det går att titta på andra kommuner där hus liknande det vi har i Säter har stängt igen och verksamheter som bio, opera och teater har helt försvunnit från orten. Många har försökt att driva det kommersiellt men tvingats slå igen av ekonomiska skäl.

Att det fortfarande finns i Säter har vi alla ideella krafter inom Folkets hus att tacka som lägger mycket av sin fritid på att få det att fungera.

Det vi som politiker och Säterbor borde göra är att hjälpa och inte stjälpa föreningar oavsett om det är folkets hus eller någon annan förening när det uppstår problem. Vi ska inte polisanmäla eller anmäla till myndigheter i första hand utan försöka att upplysa föreningarna så att de får en chans att rätta till saker om det behövs. Brottsliga handlingar ska alltid anmälas men i det här fallet föreligger det inget brottsligt alls.

Det är trots allt ideella krafter som gör detta på sin fritid för att vi Säterbor ska få mer verksamhet och göra livet lite bättre här i Säters kommun.

Nu är det dags att vända blad och gå vidare.

Tack alla ideella människor som kämpar på och lägger mycket av sin fritid för att vi Säterbor ska få lite mer nöjen och fortsättningsvis kunna gå på bio, teater, opera, dans, bingo, magi, fotbollssändningar, ishockey, fullmäktigemöten och mycket mer. Det är ni inom idrottsrörelsen, föreningslivet och andra ideella insatser som gör livet lite roligare och innehållsrikt.

Vänligen Mats Nilsson, Socialdemokrat

Fritidsutskottets ordförande och kommunstyrelsens ordförande i Säter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel