Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ta med nära och kära och besök en levande fäbod i sommar!

Annons

Vi är många som har fina minnen från att besöka fäbodar, eller sätrar som man säger i Värmland. Varma sommardagar, där man i familjens och goda vänners sällskap, njöt av naturen och miljöerna, fritt betande djur och smakade på nybakat bröd, hemkärnat smör och lokalproducerad ost.

Fäbodarna är en verksamhet, som trots sin relativt ringa omfattning, är mycket viktig för bevarande av den biologiska mångfalden, värdefulla natur-, byggnads- och kulturmiljöer och som värnar utrotningshotade husdjursraser. Verksamheten är värdefull för besöksnäringen. Inte att förglömma är att fäbodbrukarna är företagare, med allt vad det innebär.

Fäboden är något av en modell för ett hållbart sätt att leva och cirkulär ekonomi i praktiken. Det som alla pratar om och eftersträvar, varför inte söka i vår egen kultur?

Det finns flera utmaningar för fäbodverksamheten och fäbodbrukarna. Brist på insikt om vad som krävs för ett hållbart samhälle. Behovet av kunskapsspridning är stort, hur klara generationsövergångar, få ekonomisk bärighet och ett regelverk som ger förutsättningar för ett levande fäbodbruk.

Jag är ny ordförande för Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk (FSF). Erfarenheten som fäbodbrukare saknar jag. Har dock besökt många fäbodar och sätrar, arbetat i rikspolitiken och senast i rollen som landshövding i Värmland för bästa tänkbara förutsättningar för fäbodbruket. Som ordförande för riksföreningen FSF vill jag tillsammans med övriga i styrelsen och våra regionala fäbodföreningar arbeta för att bevara, främja och utveckla fäbodverksamheten i hela landet. För det krävs att vi opinionsbildar, bevakar fäbodrörelsens intressen och vid behov är en blåslampa på olika myndigheter. Gott samarbete och dialog med respekt för varandra är dock nyckeln till framgång.

I Dalarna inbjudes till besök i Grejsans Fäbod i Enviken, Karl Tövåsen i Rättvik, Nysjöns Fäbod, Linghed, Prästbodarna i Rättviks finnmark, Kättboåsen i Mora, Skallskog i Leksand, Brindberg i Älvdalen, Ärteråsen i Rättvik, Torrlid i Älvdalen, Arvselen i Malung och Ljusbodarna i Leksand.

Jag och FSF vill lyfta fram alla dessa fina exempel som finns för ett besök och därmed visa i praktik vilken viktig resurs och tillgång fäboden och sätern är. Ta med nära och kära, vänner och bekanta och besök en levande fäbod i sommar!

Kenneth Johansson

Ordförande Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel