Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svärdsjöutredning på is – idag firar vi, imorgon organiserar vi oss igen

Om man inte klarar av att förankra sin politik, argumentera för sin politik, då brukar det vara så att man förlorar, vilket är fallet för Björn och den styrande minoritetens nämndsledamöter. En förlust som kommer svida ett bra tag framöver, och med denna kovändning, lämnar skolorna kvar i ovisshetens sfär. Det finns ingen storhet i detta agerande, bara feghet.

Men, i denna röra av borgerlig håglöshet måste vi ta chansen att fira och det ska vi. Att Svärdsjöutredningen nu läggs på is innebär att vi vunnit en delseger. Det ger oss nu en möjlighet att organisera oss igen. Nu har vi möjligheten att på allvar börja prata om hur vi bäst utvecklar Svärdsjöbygdens byskolor. I Svärdsjöutredningen har vi en skola som oftast inte nämns i sammanhanget. Linghedsskolan. Vilka framgångsfaktorer har gjort så skolan i Linghed lyckats?

Om vi ser till skolornas unika förutsättningar så skiljer de sig inte nämnvärt. Den stora skillnaden är hur det har satsats, men kanske allra mest, att det inte har satsats.

Visioner och vilja skapar framtidstro, inte fulspel och håglöshet. Som i denna fråga har varit den styrande minoritetens paradgren sedan omvalrörelsen. Byborna har visat ett brinnande engagemang i frågan, där både lösningar och idéer har presenterats. Den ingrediensen, tillsammans med en opposition som stått fast vid att byskolorna skall bevaras och utvecklas, det var det som skapade detta utfall, inte Björn och Falualliansens företrädare. När medborgare och politik går i hand, då kan vi flytta berg, det har vi visat i och med denna delvinst.

Låt oss nu på allvar börja prata om visioner för de mindre skolorna på landsbygden. Utgå från skolornas unika förutsättningar och förstärk dem. Ta Toftaskolan som exempel, en liten skola, där tryggheten eleverna känner är enorm. Redan idag är man oerhört duktiga på att arbeta utefter varje elevs förutsättningar. Där djur och natur finns runt hörnet. Eller Liljanskolans unika förutsättningar till rörelse och idrott med bandyplan alternativt fotbollsplan, skidspår och närheten till naturen. Byarnas brinnande och exemplariska föreningsliv är även det något som bör tas i beaktande. Det är det vi ska ta med oss när vi nu ska prata om hur vi kan utveckla skolan.

Vi kan orimligtvis fortsätta på den inslagna vägen, vi måste kunna göra det bättre. Det är något varje parti bör ta med sig, då vi har skattebetalare som också valt att bo på landsbygden med rätten till en fungerande förskola och skola.

Vi har en stor uppgift framför oss, men idag firar vi och imorgon organiserar vi oss, igen.

Linus Niklasson

Svärdsjö-Envikens S-förening

Ledamot barn och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel