Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Storförskolor möter ej barnens behov – psykologerna: "Vem ska förskolan vara till för?"

I DT den 2 november beskrivs Falu kommuns satsning på så kallade storförskolor. I Enviken kommer till exempel en helt ny förskola med sex avdelningar att öppna. Slättaskogen som redan är igång har även den sex avdelningar och utgör nu modell till kommande byggen. Vi kan inte se att man utifrån denna satsning utgår från det lilla barnets (1-3 år) behov i förskolans struktur.

Planerna kring att bygga storförskolor om upp till sex avdelningar kan säkert vara praktiskt från ett vuxenperspektiv för att kunna laborera med bemanningen och få dagen att gå runt, men tillför enligt vår uppfattning inte barnen något positivt. En större förskola innebär fler relationer för barnet att förhålla sig till. För de små barnen ökar istället risken att bli stressade och överstimulerade då de ej själva förmår reglera sina känslor. Barnen har i det läget ej förmåga att fokusera i lek och personalen hamnar istället lätt i rollen att trösta eller lösa konflikter. En större personalgrupp innebär också med nödvändighet fler vikarier. För de små barnen är istället kontinuitet en fundamental förutsättning för att de ska kunna känna sig tillräckligt trygga, och därmed kunna utvecklas och ta del av lek och lärande i förskolan.

Vi vädjar därför till kommunfullmäktige att göra en ordentlig konsekvens- och riskanalys, rimligtvis baserad på anknytningsteori och kunskap om små barns behov, innan projekteringen godkännes. När flyttas ambitionerna från att säkerställa att man har plats till varje barn till kvalitetshöjande åtgärder för de barn som redan finns i förskolan? Vem skall egentligen förskolan vara till för?

Frida Rosenström, leg psykolog

Frida Pedersson, leg psykolog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel