Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stafetteländet försämrar vården och måste få ett slut!

Ett starkt samhälle bygger på att vården är trygg och att personalen har tillräckligt många kollegor, har rätt kompetens och att de hinner och orkar göra ett bra jobb. Systemet med stafettläkare och stafettsjuksköterskor tar stora resurser från den ordinarie personalen. Dessutom försämras vården för de mest sköra och sjuka patienterna. Dessa patienter är i behov av kontinuitet i sina läkarkontakter. Men stafettsystemet gör att de istället träffar onödigt många olika läkare och tvingas till att själva ta ansvar för sin sjukdomshistoria. Den ordinarie personal tvingas även ta större ansvar för att helheten i vården ska fungera eftersom de hela tiden får nya kollegor som kommer och går. Dessutom har stafettläkarna en lön som överstiger en ordinarie läkares lön flera gånger om. Det är en orimlig situation!

Stafetteländet måste få ett slut!

• Vi behöver lagändringar och andra regleringar som bryter den orimliga beroendesituationen av hyrpersonal som finns i vården.

• Vården behöver mer resurser för att kunna anställa fler och arbetsmiljön måste bli bättre.

• Vårdens anställda ska ha en lön som matchar deras stora ansvar.

• Patienters rätt till en fast läkarkontakt måste stärkas.

• Vårdens anställda ska kunna fokusera på att ta hand om patienterna och inte belastas med administrativa uppgifter som andra yrkesgrupper likaväl kan hantera.

Regeringen har avsatt avsevärda summor de senaste åren till hälso- och sjukvården och även beslutat om nya tillskott de närmaste åren framåt. Vi, socialdemokrater i Region Dalarna, kommer att hårdbevaka att pengarna används till att stärka länets hälso- och sjukvård! Inte till att täcka stora underskott eller till ogenomtänkta populistiska satsningar som inte tillför vården ökad kvalitet.

Kjell Persson, (s), Falun

Ledamot i Regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel