Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sluta begränsa synskadades vardag - säg ja till ledsagning!

Annons

Ledsagarservice är en viktig del i de synskadades frihet och självständighet. Kostnader, begränsningar och avslag på ansökningar gör dock att vi inte får samma möjligheter som andra till hälsa och delaktighet.

För att komma dit man vill och delta i aktiviteter som annars vore otillgängliga behöver kommunen bevilja ledsagning. Helst genom Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) men åtminstone genom Socialtjänstlagen (SoL). Ledsagning enligt LSS ger fler timmar, insatsen är avgiftsfri och har friare användningsområde. Ledsagning enligt SoL tillåter kommunerna att göra flera begränsningar. En ny undersökning från Sifo visar till exempel att 6 av 10 kommuner i landet tar betalt för ledsagning.

I Dalarnas kommuner finns det olika begränsningar, några av dessa innebär otillräckligt med timmar där synskadade inte kan eller hinner vara med på det de vill göra, indragna omkostnader för ledsagarna vilket gör att den synskadade tvingas att betala två entrébiljetter istället för en eller att man känner sig tvingad att bjuda på fika om man själv vill fika.

Synskadades Riksförbund har dessutom gjort en djupintervjuundersökning om kommunal ledsagning 2019. Där säger samtliga intervjupersoner att livskvaliteten försämrades när de fick färre ledsagartimmar. Vetskapen om att kunna utföra aktiviteter utanför hemmet ger bättre fysisk- och psykisk hälsa. Det ger en känsla av frihet.

Synskadades Riksförbund - SRF Dalarna tycker att inga synskadade i våra kommuner ska behöva tveka inför att gå ut. Blinda eller personer med grav synnedsättning ska ha samma möjligheter som alla andra att ta hand om sin hälsa.

Säg ja till ledsagning!

Synskadades Riksförbund - SRF Dalarna

Annika Östling

Linda Siggman

Agneta Rönnqvist

Dennis Johansson

Marie Holmkvist

Anita Svensson

Jan-Erik Smångs

Bengt Bäcke

Helena Fridlund

Susanne Borg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel