Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skolutveckling och partsinlagor i Säters kommun – vem har rätt bild om skolan?

Annons

Vi har en skola i Sverige som behöver allt stöd den kan få för att bibehålla och förbättra möjligheterna för våra barn och unga. Skolan har stora utmaningar i Sverige så även i Säters kommun! I Säter har vi bara 3 låg- och mellanstadieskolor och ett högstadium tack vare att vi tidigt såg att vi behöver ha en viss storlek på skolenheterna som gör det möjligt att bedriva skola på ett bra sätt utan att tappa kompetens bland lärarna och driva upp kostnaderna. Vi har inga planer på att minska antalet skolor.

Vi har skolor och skolgårdar som vida överträffar storstädernas miljöer där det i vissa fall knappt finns utemiljöer.  Skolrankingar varierar inte mycket mellan åren utan av vem som har satt ihop kriterierna för dem.

I Föräldraalliansens ranking av Säters skolor hamnar vi på 20:e plats. De kvalitetsområden som används är: Måluppfyllelse, Pedagogisk personal, Hälso- och studiefrämjande resurser,        Fritidshemmen. 

I Lärarförbundets hamnar Säter på 209:e plats.

13 kriterier som ligger till grund för undersökningen: 1: Resurser till undervisningen, 2:     Utbildade lärare, 3: Lärartäthet, 4: Friska lärare, 5: Lärarlöner, 6: Kommunen som avtalspart, 7:      Andel barn i förskola, 8: Betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9, 9: Betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, Likvärdighetsindex, 10: Andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9, 11:  Andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till Likvärdighetsindex, 12:  Andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år, 13:  Andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.

I Lärarnas Riksförbunds mätning där vi hamnade på 290:e plats. De delmodeller som skapats är:

1: Undervisningskostnad per elev, 2: Lärarlöner, 3: Lärarbehörighet, 4: Elevresultat.

Allt detta på ett och samma år, 2018.

Vem äger sanningen och vad är kriterierna för en bra skola?

Är det som i Lärarnas Riksförbunds ranking där 2 av 4 kriterier berör lärarnas löner och kostnader i skolan eller är det Föräldraalliansens där samtliga kriterier berör måluppfyllnad och kvalitet? Detta lämnar jag till läsarna att avgöra.

I Säter bedriver vi en skola där betygen för våra 9:or stadigt har gått uppåt sedan 5 år tillbaka.

Vi har en plan för att fortsätta förbättra både måluppfyllelse och kvalité så att skolan ska ge studiero och trygghet och därmed en bättre arbetsmiljö för både lärare och elever.

Vi har gjort 100 miljoners-satsningar på skollokaler och håller på med ett fortsatt utvecklingsarbete i hela kommunen för att förbättra skolor och skolgårdar.

I Säters skolor idag sker mycket bra arbete av engagerade och duktiga lärare och övrig personal. Dagligen gör de sitt bästa för att barn och ungdomar ska ha en bra skolgång.

Vi har tidigt sett att lärarnas löner behöver ses över så att vi har konkurrenskraft även där, men jag tror att arbetsmiljö och goda arbetskamrater är minst lika viktigt för att man ska göra ett bra jobb och trivas på sin arbetsplats.

Slutligen så har vi en trygghet i Säters kommuns ekonomi då vi inte har eller har haft stora underskott och därmed behöver inte föräldrar eller lärare oroa sig för att vi ska gå in och skära i verksamheterna med 10-tals miljoner som många andra kommuner runt omkring oss måste göra framöver.

Du som elev eller vårdnadshavare kan känna dig trygg att vi kommer att fortsätta göra vårt yttersta för att ha en så bra skola som det bara är möjligt i Säters kommun.

Mats Nilsson, Socialdemokraterna

Kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel