Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skolavslutning och sommarlov – hur pratar du med din tonåring om alkohol?

Annons

Snart är det dags för skolavslutning och sommarlov runt om i Sverige. För många ungdomar är det starten på en lång härlig sommar men skolavslutningstider är också en period då många unga kommer i kontakt med alkohol för första gången.

I en undersökning som IQ genomfört i bland 3335 föräldrar med barn mellan 13-17 år uppger 95 procent av de deltagande föräldrarna i Dalarnas län att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med skolavslutningen. Endast 22 procent av de tillfrågade föräldrarna i Dalarnas län tror dock att det är vanligt att deras egna barn gör det.

Det är lätt att tro att det bara är andras tonåringar som dricker alkohol. Men antagligen är din son eller dotter precis som sina kompisar och det måste man som förälder vara förberedd på. Att prata med dina barn om alkohol är viktigt, ett sätt att visa att du bryr dig och något som de allra flesta tonåringar uppskattar.

Att ta samtalet om alkohol inför skolavslutningen kanske inte alltid känns helt lätt. Som tonårsförälder kan man ofta känns sig maktlös, men det finns så mycket du kan göra. Visa att du bryr dig, var intresserad och lyssna. En bra relation handlar om att bygga upp förtroende. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och att du tar dem på allvar. Det är inte heller fånigt av dig att vara omtänksam eller prata om dina känslor med ditt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det men du måste också våga släppa taget. Din tonåring håller på att utforska sin lite mer vuxna identitet. Var öppen för det nya men visa att du finns där och att du gärna hjälper till. Tonåren är en speciell tid i livet. Man befinner sig i gränslandet mellan att vara barn och vuxen och det är mycket nytt att ta ställning till, inte minst alkohol.

Här är fem konkreta tips till dig som tonårsförälder inför skolavslutningen:

1. Visa att du bryr dig:

Prata med din tonåring om skolavslutningen, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol och vad som gäller i er familj.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut:

Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn ”visar” du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

3. Hjälp till att säga nej:

Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja.

4. Håll kontakten:

Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

5. Kom överens med andra föräldrar:

Prata med andra föräldrar om vad som gäller för deras barn. Ibland kan det vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna med din tonåring.

Glöm inte bort att det du som förälder gör och säger när det kommer till alkohol har stor betydelse för dina barn, du kan påverka och du är en förebild.

Trevlig sommar!

Karin Hagman, vd IQ

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel