Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skolan i Falun måste bli mycket bättre

Skolan i Falun kan – och måste bli mycket bättre. Det visar den sammanställning av fakta om kommunernas grundskoleverksamhet som Lärarnas Riksförbund presenterar.

För den enskilde eleven i Sverige idag är skolan ett stort lotteri. Sverige har 290 olika kommunala huvudmän som alla har olika ambitioner, förutsättningar och kompetens att lyckas med skolan. I vilken kommun en elev är folkbokförd och vilken skola den går i har fått allt större betydelse för elevens resultat. 

Lärarnas Riksförbund har presenterat en undersökning som jämför Sveriges kommuner som huvudman för grundskolan. Det som gör resultaten särskilt intressanta är att sammanställningen av statistiken inte är en förenklad och därmed missvisande jämförelse mellan kommunerna, utan undersökningen utgår från kommuners olika förutsättningar, det vill säga hur väl kommunerna förväntas prestera utifrån en rad olika bakgrundsfaktorer.

De områden som mäts är vilka resurser som används till undervisning, där lärarlöner är en viktig indikator för kommunens ambitioner för skolan, behörighet bland lärarna samt elevresultat. Det går förstås att ifrågasätta om just dessa fyra mått bäst speglar skolans kvalitet. Detta är dock inom dessa områden som Lärarnas Riksförbund anser att alla huvudmän i Sverige måste kunna leverera. Att vi idag har en skola där var tredje elev inte lyckas, som har bristande resurser till stöd, som saknar nästan 80 000 lärare och som blir alltmer ojämlik beror faktiskt till stor del på att leveransen just inom dessa fyra områden uteblivit i alltför många kommuner.

Lärarnas Riksförbund kan för Faluns del konstatera följande:

När alla parametrarna vägs samman till ett totalresultat hamnar Falun långt ner i jämförelsen, på plats 287 av landets 290 kommuner. Om kommunen har en ambition att eleverna i Falun ska få de bästa förutsättningarna att lyckas, står det i skarp kontrast till verkligheten. Kommunen lyckas inte inom något av de studerade områdena, sämst vad gäller resurserna till undervisning.

Det går inte att ha en bra skola utan att satsa på den. De styrande politikerna i kommunen måste inse att tillräckliga resurser och bra villkor för lärarna är helt avgörande för elevernas resultat.

För att stoppa skollotteriet ser Lärarnas Riksförbund det som nödvändigt att staten tar över huvudmannaskapet för de skolor som idag är kommunala. I väntan på att detta kan ske är vårt budskap till de styrande i Falun: Det är dags att vakna nu och höja ambitionerna.

Hanna Meijer-Holmqvist

Ordförande Lärarnas Riksförbund, Falun

 

Åsa Fahlén

Förbundsordförande Lärarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel