Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skattesänkningar tar kål på våra undersköterskor

Annons

När skatten sänks för människor med höga inkomster är det barnen, våra äldre och välfärdens hjältar som får betala priset. Mindre inkomster till det offentliga blir mindre resurser till till exempel äldreomsorgen, samtidigt som antalet äldre i behov av omsorg ökar. De som jobbar inom äldreomsorgen måste stressa för att hinna ge varje individ det den behöver eftersom antalet kollegor är för lågt. Så kan vi inte ha det.

I våras drog Marie Wiberg och Jenny Klingstam, båda undersköterskor inom äldreomsorgen i Västerås, igång Undersköterskeupproret. De har tröttnat på underbemanningen och bristerna i den psykiska och fysiska arbetsmiljön inom äldreomsorgen och ville med upproret få till en förändring.

När vi träffade Marie och Jenny i riksdagen före midsommar hade fler än 10 000 hade skrivit under upproret. Det är en imponerande mängd namn som vittnar om att det är många – liksom vi – som vill se mer resurser till välfärden.

Våra äldre ska kunna räkna med en trygg omvårdnad av hög kvalitet utförd av personal som hinner äta lunch, gå på toaletten och göra ett bra jobb. Dessutom gör den kommande generationsväxlingen att vi står inför en betydande kompetensbrist. Fler behöver vilja bli undersköterskor och då måste också arbetsmiljön bli bättre än den är idag.

Kommuner i samverkan med Kommunal behöver hitta sätt att förbättra arbetsmiljön men framför allt måste vi riksdagsledamöter prioritera välfärden i budgetförhandlingarna. De 140 miljarder som alliansregeringen sänkte skatten med har satt sina spår. Att våra partikamrater i regeringen vill prioritera välfärden vet vi men vad säger kollegorna i Centerpartiet och Liberalerna? Är skattesänkningar för dem som redan har mest viktigare än arbetsmiljön för välfärdens hjältar? I så fall bör de träffa undersköterskorna när de protesterar runt om i landet idag.

Vi är stolta över att i våras ha röstat igenom en budget som ger mer pengar till välfärden. Vi beklagar att det sjätte jobbskatteavdraget, som infördes i och med att M/KD-budgeten, begränsar hur mycket pengar som finns att fördela. Det var inte vårt val – vi hade prioriterat välfärden.

Vi uppmuntrar fler att ställa sig bakom undersköterskeupproret och uppmanar C och L att också prioritera välfärden före skattesänkningar.

Roza Guclu Hedin (S)

Åsa Eriksson (S)

Patrik Engström (S)

Maria Strömkvist (S)

Olle Thorell (S)

riksdagsledamöter

Pia Nilsson (S) Ds ordf Västmanland och riksdagsledamot

Lars Isacsson (S) Ds ordf Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel