Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skälet till LOV-motståndet kan inte vara kostnader, snarare blockerande politiska ideologier

Replik: Vi prioriterar att få ordning på kommunens ekonomi ”Frågan om valfrihet i vården diskuterades, men vi beslutade oss dock för att inte prioritera frågan under denna mandatperiod”, skriver bland andra Hans Unander (S) på DT Debatt.

Att prioritera att få ekonomin i balans är helt rätt av Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna. Jag kan inte tro att något annat politiskt parti har en annan uppfattning.

Äldrevården bland annat med möjlighet till valfrihet (LOV) tycks inte prioriteras trots att en privat aktör kan bygga och driva äldrevård till samma kostnad som den kommunala.

Skälet till motståndet till valfrihet kan inte vara kostnader utan gamla blockerande politiska ideologier som jag tror finns bara hos Socialdemokraterna.

Jag är övertygad att ni känner till det faktum vi står inför äldrevården med drastiska ökningar av behov av särskild boende och då framför allt till personer med någon demenssjukdom. Ökningen av behovet av hemtjänst och att närstående tvingas sköta vården där egentligen särskild boende skulle finnas, visar tydligt vad som väntar.

En uppmaning till Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna som är i majoritet i den politiska styrningen i Malung att också då det brådskar, prioritera äldrevården med att exempelvis bygga ett nytt särskilt boende, som Orsa är på gång att göra med en kostnad på cirka 200 miljoner kronor eller öppna för valfrihet och släpp in privata aktörer.

Redan 2008 lämnade Kristdemokraterna i Malung in motion om införandet av valfrihet (LOV) men har hittills inte fått svar.

160 000 personer i Sverige i dag beräknas ha en demenssjukdom. I Malung =150.

Varje år insjuknar 20 000 till 25 000 personer i Sverige. Malung =25.

År 2030 beräknas 180 000 till 190 000 ha en demenssjukdom i Sverige. Malung =190.

År 2050 beräknas 250 000 i Sverige ha en demenssjukdom. Malung =250.

(Källa: Nationella riktlinjer: Vård och omsorg vid demenssjukdom, Socialstyrelsen (2017)

I Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna är den enskildas valfrihet en central del av den svenska välfärdsmodellen.

Därför behövs en mångfald av aktörer och goda villkor för enskilt drivna verksamheter inom välfärden som underlättar den enskildes aktiva val. Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Höga kvalitetskrav ska vara styrande.

Detta kommer att uttryckas i vårändringsbudgeten 2019. Förslag kommer läggas för att säkerställa att alla aktörer inom välfärden oavsett driftform har likvärdiga villkor.

Lars Nilsson

Kristdemokraterna Malung

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel