Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sju regionråd ska ha hand om medborgardialogen – samarbetet har försvårats!

Den nya moderatledda ledningen för Region Dalarna har kraftigt minskat möjligheten till medborgardialog sedan de tillträdde.

I höstas lade ”sjukvårdsalliansen”, som majoriteten i Region Dalarna kallar sig, ner de hälso- och sjukvårdsberedningar som fanns i samtliga länets kommuner. I beredningarna sköttes mycket av den viktiga medborgardialog som är en förutsättning för att skapa förståelse och insikt om hälso- och sjukvårdens utveckling. Det handlar om patientråd på vårdcentralerna, lokala pensionärs- och funktionshinderråd. Dessutom hade hälso- och sjukvårdsberedningarna till uppgift att etablera goda relationer till kommunerna inom viktiga områden där både kommunerna och regionen har ett gemensamt ansvar utifrån respektive organisations lagstiftning. Som exempel kan nämnas att flera familjecentraler har startats tack vare detta samarbete. Samarbetet var enkelt när det fanns en organisation som hade alla dessa viktiga frågor som ansvar. Det är nu borttaget och samarbetet har försvårats!

Den moderatledda ledningen prioriterar istället att tillsätta hela sju regionråd som ska ha hand om medborgardialogen. Sju regionråd är nog Sverigerekord i antal råd!

Vi socialdemokrater anser att nedläggningen av hälso- och sjukvårdsberedningarna är en stor felprioritering. Vi anser att, utifrån dagens samhällsutveckling och utifrån de problem vi står inför, vi behöver mer samarbete och dialog, inte mindre.

För att överbrygga de svårigheter i medborgardialogen som nu har uppstått inför vi, socialdemokraterna i Region Dalarna, ”Dalfolkets fråga”.

Det finns många former för demokrati, inflytande och dialog. ”Dalfolkets fråga” är en möjlighet för medarbetare, patienter och för dig, som bara har ett allmänt intresse av verksamheten inom Region Dalarna, att ställa din fråga till oss socialdemokrater i Region Dalarna.

Du är varmt välkommen att kontakta oss med din fråga!

Kjell Persson (S)

Ledamot i Region Dalarnas fullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel