Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Seniorernas hus - början på ett mindre ensamt, mer tillgängligt Falun

Annons

I Falun har vi påbörjat diskussionen kring Seniorernas hus. Vi diskuterar ett koncept - en mötesplats för de gamla där de kan slinka in, få hjälp med att betala sina räkningar digitalt eller möta likasinnade över en kopp kaffe.

Ofrivillig ensamhet är ett stort problem bland de äldre idag. Vi politiker vill göra Falun mer tillgängligt. Vi vill att fler samhällsmiljöer ska utformas så att även personer med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga i det offentliga livet. Vi vill också skapa temakvällar med olika informationsinsatser för den äldre befolkningen.

Att öka delaktigheten är en demokratisk fråga i allra högsta grad som på sikt påverkar hälsan och livskvaliteten. I diskussionerna talar vi också om att införliva väntjänsten som i huvudsak består av frivilliga som självmant vill hjälpa till och förgylla de äldres vardag. Ett önskat besök kan vända ensamheten till ett trivsamt möte och en förgylld vardag.

Kristdemokraternas strävan, tillsammans med alliansen, handlar om att göra Falun tillgängligt och på så sätt inkludera de äldre såväl som personer med olika funktionsvariationer och att få dem att känna sig delaktiga i Falun och i hela samhället. Jag ser därmed fram emot att fortsätta det arbete som har påbörjats med Seniorernas hus.

Katarina Gustavsson, Kd, Ordförande Funktionshinderrådet, Pensionärsrådet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel