Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Senaste tidens debatt visar på viktigt folkengagemang - genom våra aktiva val räddar vi Falu centrum!

Annons

Den senaste tiden har många luftat sina åsikter kring Faluns stadskärna. Det tycker jag visar på att den ligger nära mångas hjärtan. Centrala stadsrum driver på utvecklingen av centrum och samarbetet med kommunen och politikerna fungerar bra. Strategin #Falunhänder är en ryggrad och en gemensam riktning i arbetet med utvecklingen av Falun.

Ett av våra mål är att centrumbesöken ska öka med 20 procent fram till 2025 – och besöken ökar. Stadskärnan ska vara mysig, levande, kreativ, trygg och energigivande.

Vårt vardagsrum består dessutom av så mycket mer än butiker vilket vi Falubor är bra på att nyttja. Vi ska kunna umgås, fika, äta, göra inköp, få upplevelser och samtidigt känna oss trygga.

Vi upplever vardagsrummet på olika vis och det är inget konstigt med det. Vissa av oss går med skämskudde, vissa av oss går med stolthet och vissa av med oss lite av varje. Det är lätt att vi blir hemmablind och inte se allt positivt som händer.

Många önskar ha Faluns utveckling i sin egen hemstad och det finns de som flyttar till Falun just för stadskärnans skull. Jag möts ofta av medborgare som är stolta över sin stad och med utvecklingen av den. De som har andra åsikter väljer tyvärr ofta att ventilera dessa i andra kanaler än i direktkontakt med mig vilket försvårar dialogen. I höstas startade vi därför upp medborgarrådet för att lyssna in vad Faluns medborgare känner och tycker kring stadskärnan. Det finns plats för fler i medborgarrådet - häng gärna på!

Den senaste tiden har några butiker stängt ner sin verksamhet. Jag är den första att beklaga detta. Anledningarna till avvecklingen är flera, det handlar i vissa fall om koncernbeslut att avveckla flera butiker landet över varav Faluns butik var en. I ett annat fall tappade verksamheten sin största kund samt sin unika tekniker. En av butikerna som inte slagit igen ännu söker efter en annan lokal i Falun - något som vi har en dialog kring och arbetar hårt för. En annan av butikerna valde att utlysa konkurs. Det finns butiker som kämpar med vikande försäljning men det finns även de som går bra. Som sagt är anledningarna till avvecklingen av några butiker i centrum många och flera omvärldsfaktorer spelar in.

Det finns ungefär 260 olika verksamheter i det Centrala stadsrummets upptagningsområde och av dessa är 7 procent vakanser. Vi får ofta visa de lediga lokalerna för intressenter som vill starta upp nya verksamheter.

Centrala stadsrums undersökningar visar att 11 procent av Falubornas inköp sker via e-handel och att 89 procent äger rum i fysiska butiker. Det är något vi inte får glömma bort!

Slutligen och sist handlar det om dem val vi, du och jag, gör varje dag. För att butikerna i Falu stadskärna ska finnas kvar måste vi välja att handla i dem. Inget slår den fysiska butiken vad gäller service, kunskap och återköp. Genom att handla ännu mer lokalt kan vi enkelt påverka utvecklingen i centrum – om vi väljer det!

Lasse Westin, Centrumutvecklare, Centrala stadsrum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel