Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Särlösningar för landsbygden är inte vägen framåt!

Svensk landsbygd, med sina höga fjäll, gröna skogar och glänsande sjöar, är en vacker tillflykt för vissa och kanske främst ett hem för många andra, inte minst för oss här i Dalarna. Det är även en del av Sverige som står inför många utmaningar. Bland annat ser vi stora brister vad gäller tillgång till vård, polis och annan samhällsservice. Men att hitta på ineffektiva särlösningar för denna del av Sverige är inte vägen framåt. Vårt moderparti måste tänka om och satsa på sådant som verkligen gör skillnad för boende i lands-och glesbygd.

Nyligen presenterade Centerpartiet en av satsningarna i regeringens budget som innebär sänkt skatt för cirka 830 000 gles- och landsbygdsbor. Detta har motiverats med att de offentliga tjänsterna i dessa områden generellt är sämre, trots att skattesatsen generellt är högre. Att vilja jämna ut denna klyfta är ett viktigt mål, men här har Centerpartiet hamnat fel på väg dit. Vad Sverige behöver är en övergripande skattereform och fler breda skattesänkningar, inte ännu fler särlösningar och plåster på brutna ben.

Med denna satsning går Centerpartiet ifrån idén att staten bör skapa möjligheter och inte detaljstyra, något en påtvingad omfördelning måste kategoriseras som. Dessutom riskerar det att skapa mer krånglig byråkrati och ett alltmer komplicerat skattesystem. En annan del i landsbygdspaketet, som denna satsning ingår i, är drygt 200 miljoner mer till väg- och järnvägsunderhåll. Detta är en satsning som faktiskt behövs och som gör skillnad för boende i lands-och glesbygd. Ett bevis på att staten kan jämna ut klyftan mellan stad och land utan att syssla med särlösningar.

På lands-och glesbygd finns otroligt många möjligheter, men också utmaningar som kräver unika lösningar. Men att dela upp Sveriges kommuner i det klassiska land och stad för att sedan behandla det förstnämnda som om det vore en enhet är precis det som skapat problemen till att börja med. Sänkt skatt för glesbygden från statligt håll kommer inte hjälpa Rättvik att göra x, Vansbro att göra y eller Smedjebacken att göra z. Snarare krävs lokala och regionala satsningar på samhällsservice såsom nära vård, bättre polisnärvaro och väl fungerande infrastruktur som kan möjliggöra för folk att bo och verka i hela Dalarna och i hela landet. En fungerande samhällsservice alltså, inte en begränsad och särbehandlande skattesänkning som kompensation för bristen av dessa.

Linus Karlén, Distriktsordförande CUF Dalarna

Ida Wallinder, Vice distriktsordförande CUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel