Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samarbetet har inte försvårats - Dalasamverkan välkomnar medborgarnas råd och frågor

Replik: Kjell Persson (S) höjer i en debattartikel de hälso- och sjukvårdsberedningar som fanns under förra mandatperioden i Landstinget Dalarna till skyarna. Vi som skriver den här artikeln var under förra mandatperioden 1:e vice och 2:e vice ordförande i beredningen i Falun och vi hade god insyn i verksamheten.

Arbetet var hårt koncentrerat till ordföranden i beredningen, det vill säga Kjell Persson själv, som fick ett fast arvode på 40 procent av heltid för ett landstingsråd. Merparten av hela beredningarnas budget gick således till att betala ordförandearvodet. Dialogen och delaktigheten inom beredningen var dessutom bristfällig mellan beredningsmötena.

Dalasamverkans sju regionråd är ordförande i flertalet av de större nämnderna som finns i Region Dalarna. På detta sätt sparar Dalasamverkan medvetet pengar, genom den politiska organisationen.

Vad beredningarna lyckades åstadkomma under förra mandatperioden var mycket skiftande över länet. Likvärdigheten var inte bra! Beredningarna saknade dessutom helt beslutsmandat. Idag har istället varje kommun Polsam-möten där politiker från såväl majoriteten som oppositionen träffar respektive kommun för att diskutera samverkansfrågor.

Region Dalarna har ett Funktionshinderråd och ett Pensionärsråd där dialogen förs mellan intresseorganisationer och förtroendevalda. Alla vårdcentraler får gärna ha fortsätta patientråd med närboende där bland annat brukarfrågor diskuteras. Hälso- och sjukvårdsnämnden har mål för att jobba vidare med medborgardialog och alla är välkomna att kontakta Dalasamverkan för att få svar på sina frågor.

Jonas Åsenius (Mp), Före detta 1:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsberedningen Falun, Ledamot i Regionfullmäktige

Göran Forsén (M), Före detta 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsberedningen Falun, Ersättare i Regionfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel